Румъния купува 12 водородни влака в сделка за 1 милиард евро


Румъния купува 12 водородни влака в сделка за 1 милиард евро
Снимка: Alstom

12827

Румъния ще плати 973 милиона евро за покупката на 12 влака, задвижвани от водородно гориво. Страната разработва пилотен проект за зелени влакове, който е част от румънския план за възстановяване и устойчивост и ще получи безвъзмездно финансиране от ЕС. Проектът ще бъде изпълняван от Органа за реформа на железопътния транспорт.

Румънското министерство на транспорта вече е одобрило договора за екологичните превозни средства, като в споразумението е включена доставка на водородно гориво, както и тяхната поддръжка и ремонт за дълъг период от време.

160-местните влакове ще се използват за обслужване на натоварени маршрути, които все още не са електрифицирани: между централната гара и летището в Букурещ (на всеки половин час), Букурещ - Питещи (на всеки час) и други.

Композициите засега ще се движат в съседните на румънската столица области и ще стигат до градове като Търговище, Слатина, Крайова, но се предвижда в бъдеще да пътуват и до по-далечни места в страната. Пътниците ще могат да се качват във влака с велосипедите си, ще има лесен достъп и за хора с увреждания, съобщават румънски медии.

Замяната на дизеловите влакове с влакове, използващи водородни горивни клетки, намалява замърсяването от транспорта с еквивалента на повече от 18 348 тона въглероден диоксид годишно и 306 тона азотен оксид годишно (по предварителни оценки разходите за това към момента възлизат на 600 000 евро годишно). Това спомага за постигането на целите, поставени от европейските и националните стратегии за постигане на нулево замърсяване през 2050 г., обясни държавният секретар Йонел Скриостяну. Водород - горивото на бъдещето

А кой е първият водороден влак в света, ще ви припомни това видео:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички