Румъния купува още изтребители F-16

Румъния купува още изтребители F-16
Източник: Lockheed Martin

Румъния ще купи още 5 употребявани изтребителя F-16 от Португалия за 333,2 млн. евро. Страната вече е подготвила проектозакон за покупката на бойните самолети, който ще бъде обсъден от долната камара на румънския парламент, съобщава SeeNews.

Доставката на първите 4 самолета е предвидена за 2020 г., докато петият реактивен изтребител ще бъде доставен през 2021 г.

Замислената покупка бе обявена за първи път през юли 2018 г.

"Ако не успеем да гласуваме този закон и договорът не бъде подписан до края на годината, целият процес трябва да бъде възобновен през 2020 г. По този начин целият график ще се забави и има възможност за финансови загуби", каза министърът на отбраната Николае Чука.

През октомври 2017 г. Румъния получи последните 3 изтребителя F-16 втора употреба от Португалия. Това е част от програмата на Букурещ за замяна на остарелите руски изтребители МиГ от съветската епоха с бойни самолети, съвместими със стандартите на НАТО.

През 2016 г. страната получи първите 9 изтребителя F-16 от Португалия.

Общата стойност на ескадрилата от самолети F-16 е 628 млн. евро, според румънското министерство на отбраната.

Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 г., планира да похарчи общо 9,8 млрд. евро до 2026 г. за повишаване на отбранителните си способности.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.