Румъния ще купи преносими системи за противовъздушна отбрана за 700 милиона долара


Румъния ще купи преносими системи за противовъздушна отбрана за 700 милиона долара
Снимка: US Army

5044

Румъния ще купи 231 преносими системи за противовъздушна отбрана за 662,5 млн. евро (697 млн. долара), за да подобри отбранителните способности на армията си и да гарантира сигурността на страната.

Предложението за покупката на модерното въоръжение на Министерството на отбраната беше одобрено единодушно от 3 ресорни комисии в румънския парламент. Преносимите ПВО системи ще се използват от Сухопътните войски, военновъздушните и военноморските сили, както и от специалните части на Румъния, предава SeeNews.

Първоначално военното министерство предложи покупката на 138 подобни ракетни системи за сухопътните и военноморските сили през 2020 г., като за целта бяха отделени 307 милиона евро. Но войната в съседна Украйна промени плановете на румънското военно ръководство, което почти удвои желаното за покупка въоръжение, за да преоборудва и други видове войски.

По-рано този месец румънското правителство одобри придобиването на 32 бойни самолета F-16 от Норвегия за 454 милиона евро, като целта е да изтегли от въоръжение изтребителите МиГ-21 от съветската епоха. Крайният срок за това е 15 май 2023 г., съобщава EURACTIV.ro.

Румъния вече има 17 самолета F-16, купени от Португалия. Самолетите са били използвани от португалските ВВС, но са били модернизирани преди доставката. Румъния купува още изтребители F-16

Президентът Клаус Йоханис показа още по-големи амбиции, като заяви през февруари, че Румъния планира да закупи супер изтребителите F-35 на Lockheed Martin като част от програмата си за модернизация на ВВС. През март Йоханис обяви, че страната трябва да увеличи разходите за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт спрямо настоящите 2%. Румъния също хвърли око на супер изтребителите F-35

Северната ни съседка, която влезе в НАТО през 2004 г. заедно с България и още 5 държави от бившия соцлагер, планира да похарчи общо 9,8 милиарда евро до 2026 г. за повишаване на отбранителните си способности. Румъния дава милиарди, за да се пази от Русия

В началото на годината Букурещ обяви, че ще продължи да увеличава войските на НАТО и САЩ на своя територия. Президентът Йоханис посочи, че това ще спомогне за подобряване на националната сигурност.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички