Румъния вдига заплатите, но не и на висшите чиновници


Румъния вдига заплатите, но не и на висшите чиновници
Снимка: iStock

5452

Румънският премиер Людовик Орбан обяви, че възнагражденията на лицата, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат замразени, за да не нараснат с предстоящото увеличение на минималната работна заплата, предаде държавната агенция "Аджерпрес".

Новото румънско правителство си е поставило за цел да намали бюджетните разходи и замразяването на заплатите на висшите държавни чиновници е една от планираните мерки.

Правителството на Национално-либералната партия, което встъпи в длъжност в началото на ноември, одобри актуализация на бюджета за тази година, в която дефицитът е изчислен на 4,3% от брутния вътрешен продукт.

Въпреки обвиненията към социалистите в лошо управление на финансите на страната, либералното правителство не посмя да отмени предвиденото в бюджета 40%-но увеличение на пенсиите, заложено от предишните управляващи, тъй като през 2020 г. предстоят избори.

Европейската комисия отдавна предупреждава Румъния за нарастването на бюджетния дефицит заради увеличенията на заплати и пенсии. Брюксел предвижда, че през 2019 г. и 2020 г. балканската държава ще има най-големият бюджетен дефицит от всички страни-членки на ЕС.

Финансовият министър Флорин Читу увери, че страната разполага с достатъчен буфер за стабилизиране на валутата и овладяване на дефицита. Правителството планира мерки да свие дефицита до 3% от БВП през следващата година.

"Знаете много добре, че приходите, възнагражденията на онези, които заемат държавни длъжности, се определят съобразно минималната работна заплата", посочва премиерът Орбан и допълни, че за да останат тези заплати в досегашния си размер, ще бъдат приети съответните нормативни актове.

Румънският премиер каза още, че планира оптимизиране на организационната структура на министерствата, тъй като някои от тях са "свръхпренаселени". "Всички раздути структури ще бъдат реорганизирани и това може да доведе до напускане на системата от някои служители", казва премиерът, цитиран от в. "24 часа".

Той припомня, че на 1 януари 2017 г., по време на управлението на Социалдемократическата партия (СДП), са били назначени над 60 000 нови държавни служители, от които мнозина не са преминали нормалните етапи в процеса на назначаване, а "просто са били вкарани в системата през задната врата".

Людовик Орбан припомни шега, която циркулира в румънския парламент: че министерството на развитието е обезлюдило окръг Телеорман. От този окръг е бившият лидер на СДП Ливиу Драгня, както и бившият премиер на социалистите Виорика Дънчила.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички