Румъния върна вечерния час, наложи тежки забрани


Румъния върна вечерния час, наложи тежки забрани
Снимка: iStock

5062

Румъния връща полицейския час през нощта и налага задължителни зелени сертификати за повечето обществени места. Училищата ще бъдат затворени за две седмици. В страната бяха отчетени рекорден брой зарази и смъртни случаи от Covid-19 този месец, а болничната система е на прага на колапс.

Новите мерки ще бъдат в сила за 30 дни и предвиждат още ограничаване на движението на хората от 22:00 часа до 05:00 сутринта, затварят се магазини и ресторанти след 21:00 часа.

Зеленият сертификат е задължителен за повечето дейности и ще се изисква за влизане в молове, ресторанти, хотели, както и ако напуснете дома си след 22.00 часа. Ще се признават само сертификати, доказващи ваксинация или преболедуване. Всички публични и частни институции ще пускат само хора със зелен сертификат или с тест за COVID-19.

Само ваксинираните и преболедувалите ще имат достъп да публични затворени пространства. Изключение се прави за хранителните магазини, аптеките и религиозни храмове. Задължителни COVID сертификати и в Сърбия

Музеи, библиотеки, кина, фитнеси, игрални зали, закрити басейни и детски центрове ще работят само през деня при максимум 30% капацитет. Забранени са барове, клубове, дискотеки, концерти и представления. Спортните събития ще се провеждат без публика.

Задължително е и носенето на маски на открито, забраняват се сватби и други частни събития. Работодателите трябва да изпратят половината от служителите си да работят дистанционно. Румъния затяга мерките срещу коронавируса 

Едва 1/3 от възрастното население на северната ни съседка е ваксинирано, а недоверието в държавните институции и дезинформационните кампании са в подем. Повече за драматичното положение в страната - четете тук

Тази седмица все пак беше отчетен ръст на ваксинациите - резултат от драматичните кадри по новините на препълнени болници и умиращи хора. В петък са извършени 86 000 имунизации с първа доза - рекорд за един ден.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички