Русия: България ще изгуби много, защото бави "Турски поток"

Русия: България ще изгуби много, защото бави Турски поток
Източник: iStock/Guliver

България е загубила статута си на газов хъб и ще се лиши от други преференции от транзита на руски газ поради забавянето на строителството на участъка от газопровода "Турски поток". Това предупреди първият заместник-председател на Комисията по енергетика на Държавната дума – депутатът Игор Ананских, предава руската информационна агенция Федеральное агентство новостей (ФАН).

България умишлено забавя полагането на "Турски поток" на своята територия, заяви руският президент Владимир Путин след разговори със сръбския си колега Александър Вучич по-рано тази седмица. Путин не изключи, че София е подложена на външен натиск.

По думите на Путин, отсечката на "Турски поток" от България до Унгария на територията на Сърбия е почти завършена. Той каза, че 90% от тръбопроводите вече са положени, 85% от тях са готови за употреба.

Държавният глава на Руската не изключи възможността Белград да участва в транзита на руски газ по "Турски поток". Той подчерта, че руските партньори на Балканите и Източна Европа повдигат въпроса за участието на Сърбия в транзита. Русия е готова да предприеме тази стъпка, подчерта Путин.

"Спомняме си, че българското ръководство се отказа от договорения план за изграждането на газопровода "Южен поток", благодарение на който тя (България, б.р.) можеше да се превърне в най-големия газов хъб в Южна Европа. Една държава може да има големи финансови дивиденти. Българското ръководство обаче продължи да получава пари заради връзките с Европейския съюз и САЩ.

Българското ръководство е двулично, защото, от една страна, иска да изкара пари от транзит, а от друга, то е твърде податливо на влиянието на други държави. Всички трудности в общуването с нашите български другари произтичат оттук", каза Ананских в интервю за информационната агенция, цитиран от Агенция "Фокус".

В такава ситуация, според руския депутат, българските политици трябва да помнят, че са представители на своя народ.

"Тяхната задача е да подобрят живота на гражданите на България. В този случай българите трябва да печелят колкото е възможно повече пари, включително и от транзита на газ за Европа. Сега страната вече е загубила статута на газов хъб и може да се лиши и от други преференции от транзита на руски газ", добави депутатът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.