Русия изненада Сърбия с 3 пъти по-скъп газ


Русия изненада Сърбия с 3 пъти по-скъп газ
Снимка: Getty Images

6621

Москва предложи формула за изчисляване на цената на газа, според която хиляда кубически метра ще струват 790 долара от Нова година, а това не устройва Белград, каза сръбският президент Александър Вучич по сръбската телевизия Prva, цитиран от РИА Новости. Съгласно настоящия договор Сърбия получава синьо гориво от Русия на почти 3 пъти по-евтина цена - 270 долара за 1000 куб., но договорът изтича в края на годината.

"Предложиха ни, че цената на газа 70% да се формира от цената на борсата, за 30% е изчислена според петролната формула. Тогава цената ще бъде 790 долара за 1000 кубически метра. Кой ще плати за него, кой ще го плати? Ето защо срещата ми с Путин на 25 ноември е толкова важна", каза Вучич. Купуваме 2 пъти по-скъп руски газ от този на борсата

Според него Белград настоява за цената в размер на 70% по петролната формула и 30% по борсовата цена. "Тогава цената за нас би била 510 долара. Но ние не можем да платим и това", продължи сръбският президент.

Той уточни, че сега хранилищата съдържат 268 млн. куб. метра газ, но дневното потребление нараства от 6,5 на 8 млн. куб. метра на ден, което рязко намалява запасите.

Сега Русия всъщност е единственият доставчик на природен газ за Сърбия, която през последните години е получила над два милиарда кубически метра синьо гориво при транзит през Украйна и Унгария. Официалното пускане на руски газ в сръбската газопреносна система през България от газопровода "Турски поток" се състоя на 1 януари. "Турски поток 2": Защо Борисов не отиде в Сърбия?

Това е транзитният газопровод, наричан от Бойко Борисов "Балкански поток", който той построи за рекордно кратки срокове изцяло за сметка на българските данъкоплатци срещу 3 милиарда лева. Газопроводът мина през най-бедната част на страната - северозападната, но от него няма разклонения за газ, който да остава тук. Задача с две тръби: Интересът на "Газпром" или на България?

РИА "Новости" отбелязва, че на първия етап газопроводът ще транспортира около 4 млрд. куб. метра газ годишно, което изцяло покрива търсенето на Сърбия от синьо гориво. Проектът е предназначен за годишен обем до 12,4 млрд. куб. метра газ за тази държава и за страните от ЕС. "Газпром" е резервирал тръбата за над 20 години. Газпром ни плати авансово близо 700 млн. лева за "Балкански поток"

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Турски поток": Изгоден за Путин, вреден за България

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички