Русия се готви да спре и "Турски поток"?


Русия се готви да спре и "Турски поток"?
Снимка: БГНЕС

12529

Русия може да спре подаването на газ по "Турски поток". Москва твърди, че наложените ѝ от Запада санкции не ѝ позволяват да поддържа износа на газ през газопровода.

Компанията South Stream Transport B.V., която е нидерландското подразделение на руската държавната "Газпром" и е отговорна за управлението на газопровода, твърди, че лицензът ѝ е отнет от Нидерландия на 17 септември.

В писмо до мениджърите на компанията, изпратено на 14 септември, видяно от Радио Свободна Европа, директорът на компанията Олег Аксютин разпорежда всички дейности да бъдат незабавно прекратени. В това се включва и прекратяването на разговорите с всички западни доставчици.

"Спрете изпълнението на всички договори, свързани с техническата поддръжка на газопровода, включително проектиране, производство, сглобяване, тестове, ремонти, поддръжка и обучение", пише Акюстин в писмото.

Властите в Нидерландия и Турция не са отговорили на запитванията на Радио Свободна Европа.

"Турски поток", който започва от Русия и преминава по дъното на Черно море до Турция, има капацитет за пренос на 33 млрд. куб. м на година. Половината от това количество се използва от Турция, а останалата част минава по продължението на "Турски поток" през България към Централна Европа. От него се възползват най-вече Сърбия и Унгария.

Продължението на газопровода през България е с дължина 474 км. То беше построено само за около година от третото правителство на Бойко Борисов, който го наричаше "Балкански поток". Тръбата струва над 3 млрд. лева, платени от държавния бюджет. България очаква да си възстанови инвестицията от транзитните такси, които Русия плаща за пренос на газ по газопровода. Газпром ни плати авансово близо 700 млн. лева за "Балкански поток"

Поверителни данни от справки на ДАНС, които наскоро бяха публикувани от разследващия сайт BIRD, показаха, че Борисов, президентът Румен Радев и бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева са знаели още преди 5 години, че по продължението на газопровода "Турски поток" не е предвидено да бъде доставян природен газ за България, а основната цел на този проект е "евентуално преустановяване на преноса (на газ) през Украйна". "Турски поток": Изгоден за Путин, вреден за България

Това на практика означава, че газопроводът носи икономически ползи на Русия, но не и на България.

През Черно море тръбата минава на дълбочина от 3 км под морското равнище във води, в които има сериозна сеизмична дейност. Специализирани кораби извършват регулярни проверки на състоянието на газопровода и извършват бързи ремонти в случай на повреди. Оборудването, което е необходимо за наблюдение и ремонти, се внася почти изцяло от западни страни.

Прекратяването на договорните отношения с доставчици от страна на South Stream Transport означава, "че никой няма да може да извършва ремонти, ако тръбата се повреди, има течове или част от нея се разпадне заради земетресение. Всъщност руската компания е загубила оперативния контрол над газопровода, а руското подразделение е загубило връзка с основната корпорация", каза пред Радио Свободна Европа източник от South Stream Transport B.V.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

САЩ са против "Турски поток" през България

Задача с две тръби: Интересът на "Газпром" или на България?

Петкова видя над 20 млрд. лева приход от "Балкански поток" за 40 години

Докладът за националната сигурност: "Турски поток" ни заплашва, трябва да правим "Белене"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички