Русия удължи подаването на газ за Германия за срок от три месеца


Русия удължи подаването на газ за Германия за срок от три месеца
Снимка: iStock

2261

Руското правителство удължи доставките от завода Yamal за втечнен природен газ за групата на Gazprom Germania, като премахна „огледалните санкции“ и разреши за срок от 90 дни потока от доставки, сочи правителствено постановление, съобщава Reuters. Указът беше публикуван в сряда на руския официален сайт за правна информация и подписан от руския премиер Михаил Мишустин. GAZPROM Germania напуска Gazprom Group

Yamal LNG е съвместно предприятие между НОВАТЕК (50,1%), French Total (20%) и китайски CNPC (20%) и SRF (9,9%). Съвместното предприятие изгради завод за втечнен природен газ с капацитет 16,5 млн. тона годишно на базата на Южно-Тамбейското находище.

През април, германското министерство на икономиката нареди холдингът на Gazprom Germania да бъде прехвърлен под контрола на Федералната мрежова агенция. В отговор на това руското правителство наложи блокиращи санкции на цялата група – забрани всякакви транзакции, влизане в руски пристанища, плащания и транзакции с ценни книжа. Защо Германия зависи от руския газ?

Санкциите включват Gazprom Global LNG и Gazprom Marketing & Trading Singapore PTE. ООД Те са глобални търговци на втечнен природен газ, управляващи портфолиото на „Газпром“, включително обеми от заводите Sakhalin-2 и Yamal. Забраната за сделки и влизането в руските пристанища на свързани с тях кораби, вади тези компании от руските доставки на втечнен газ.

Новият регламент позволява доставки на втечнен газ от OAO Yamal LNG и Yamal Trade Pte. ООД към Gazprom Marketing & Trading Singapore PTE. ООД от 25 май за срок от три месеца. 

По-рано тази седмица Полша обяви решението си да прекрати споразумението с Русия за газопровода „Ямал – Европа“ заради войната в Украйна. Русия спря доставките на газ по ключов газопровод

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Газпром спира доставките на газ за Европа през Полша

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Русия удари с тежки санкции западни газови компании. Ще спре ли газът за Европа?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички