Русия започва тестово пускане на своята дигитална рубла


Русия започва тестово пускане на своята дигитална рубла
Снимка: iStock

3666

Много централни банки по света обмислят въвеждане на цифрови валути. Но докато Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) още проучват дали това е възможно, Руската централна банка (РЦБ) преследва по-амбициозен план, съобщава Investing.com.

РЦБ публикува документ, който представя приоритетите на паричната политика между 2023 и 2025 г., като от него става ясно, че след две години дигиталната рубла вече ще бъде на разположение. Централната банка на Русия: Дигиталните валути са бъдещето на нашата финансова система

От 2024 г. всички кредитни учреждения ще трябва да са свързани с новата рублева платформа. Така диапазонът от възможности за плащания ще бъде по-широк, като и бързината на трансакциите ще нарасне. През 2025 г. се предвижда включване на борсите и небанковите организации и офлайн режим.

Централната банка обаче съобщава, че използването на цифровата рубла може да бъде обект на ограничения при някои обстоятелства. Това може да означава определяне на горна граница за рублите, които да бъдат депозирани в едно портфолио и да се въвеждат тавани за трансакции спрямо обстоятелствата.

От страна на РЦБ се очаква цифровата рубла да насърчи вече установените банки да откриват банкови сметки въз основа на плащания на лихви и програми за предвиждани бонуси. Критиците обаче смятат, че стабилността на банковата система ще бъде застрашена, но РЦБ не очаква голямо изтичане на капитали. 

Развитието на системата вече е толкова напреднало, че за април е насрочен тестов етап с реални трансакции и потребители. Банките в Русия вече превеждат пари в цифрови рубли

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички