Руският газ ще тече към ЕС дори без сделка между Москва и Киев


Руският газ ще тече към ЕС дори без сделка между Москва и Киев
Снимка: iStock

3616

За непрекъснат транзит на газ към ЕС през 2020 г. Украйна и Русия не се нуждаят от нов газов договор, когато Киев изпълни задълженията си за прилагане на европейските енергийни стандарти в законодателството си. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на източник в европейския енергиен сектор.

Киев се ангажира като член на Европейската енергийна общност да приложи европейските енергийни стандарти в законодателството си до 1 януари 2020 г., включително процедурата за провеждане на търгове за резервиране на транзитни мощности.

По този начин, дори и при липса на договор, ще се изисква операторът на украинската газопреносна система (GTS) да представи на търг своите транзитни мощности, които "Газпром" ще може да изкупи обратно за краткосрочен план.

"Вече има прецедент за успешните доставки на "Газпром" през аукционната система в постсъветското пространство", казва източникът, припомняйки, че "от 1 януари до 12 март 2019 г. "Газпром" доставя газ в Армения чрез грузинската газова транспортна система без транзитен договор с Тбилиси, откупувайки транзитен капацитет чрез тръжната система.

"По този начин, дори ако тристранните консултации за газ не доведат до резултат, настоящият десетгодишен договор между Москва и Киев изтича в края на 2019 г. и няма да бъде продължен или подновен, все още ще има достатъчно правна основа за поддържане на транзита през 2020 г.", заключи експертът.

На 19 септември в Брюксел ще се проведе тристранна среща между ЕС и Русия-Украйна на ниво министри. Както беше посочено по-рано от заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, ЕК ще търси дългосрочен транзитен договор за Киев. Целта е да гарантира привлекателността на украинската газотранспортна система за инвестиции в нейната модернизация.

Шефчович подчерта, че друга тема на преговорите ще бъде изпълнението на задълженията на Киев за прилагане на европейските енергийни стандарти, което "ще внесе яснота и прозрачност в украинската система за транспортиране на газ". Той отбеляза, че страните също възнамеряват да обсъдят процедурата за формиране на транзитни тарифи.

Според източници на ТАСС в Брюксел ЕС предлага на Украйна и Русия да сключат нов транзитен договор за 10 години с условието за задължително изпомпване на поне 60 млрд. куб. метра газ годишно. Много киевски политици и длъжностни лица, включително шефът на "Нафтогаз" Андрей Коболев, многократно заявяват, че в случай на прекратяване на украински транзит след изтичане на съществуващия договор в края на 2019 г. Киев ще губи приходи от бюджета в размер на 3 млрд. долара годишно.

Шефчович е европейски комисар от Словакия. Словакия, заедно с Полша, ще загубят приходи от транзита на руски газ в случай на отказ от украински транзит и използването на обходни маршрути. През последните 5 години Европейската комисия се опитва да одобри и да успее да внесе до края на 2019 г. промени в Директивата за газа, които разширяват енергийните стандарти на ЕС до офшорни тръбопроводи, които биха могли да ограничат възможността на Газпром свободно да използва капацитета на "Северен поток 2".

На 10 септември тази година стана известно, че Европейският съд отмени решението на Европейската комисия от 2016 г., според което Газпром би могъл изцяло да използва газопровода "Опал", свързващ газопровода "Северен поток" с газопреносната система на Централна и Западна Европа. Газът навлиза в Германия до границата с Чехия.

Капацитетът му е 36 млрд. куб. м годишно. В резултат на решението на съда "Газпром" ще може да използва Opal само с 50% до обжалването на това решение.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички