Само изрядните платци ще получат отсрочка по кредитите


Само изрядните платци ще получат отсрочка по кредитите
Снимка: iStock

16730

До дни банките ще започнат да предлагат отсрочване на вноските по кредитите за тези свои клиенти, които са изпаднали в затруднение заради кризата, предизвикана от коронавируса. От облекчението ще може да се възползват както фирми, така и граждани, които до момента са били изрядни платци.

За редовни платци се считат тези, които не са имали просрочия, както и тези, чиито вноски са с 30 дни забава, считано от обявяването на извънредното положение.

Председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов обаче очаква по-голямата група кредитополучатели да не поискат отсрочване на вноските по заемите си.

Банките ще продължат да работят и с проблемните си клиенти, увери Андронов пред bTV. Както и досега те могат да се обръщат към обслужващите банки и след индивидуални оценки на платежоспособността им, ще се търсят начини за разсрочване на задълженията или предоставяне на допълнителни обезпечения.

Как ще се отпуска безлихвеният заем от 1500 лв., четете тук.

"Проблемът с нередовните платци е, че преструктурирането на кредитите им изисква банките да правят провизии, което намалява капитала им", обясни Андронов. Одобреният мораториум от Европейския банков орган и БНБ няма да определя отсрочените кредити като лоши, което няма да води до допълнителни разходи за банките да правят резерви. Това ще помогне на банките да разполагат с повече ресурс за кредитиране.

Андронов не пожела да посочи за какъв период от време ще бъде кредитната ваканция, защото все още не е получено нужното одобрение от БНБ. "Предложили сме достатъчно дълъг период от време, в който затруднените клиенти да си стъпят на краката, но в същото време срокът трябва да е здравословен и за самите банки", поясни банкерът. Клиентите ще може да избират дали да разсрочат лихви и главница едновременно, или само лихвите.

Кредитната ваканция няма да носи тежести като наказателни лихви, вписване в кредитния регистър на нередовните длъжници или др. "Просто ще удължим периода на погасяване на целия кредит", обясни Андронов. Фирмите и гражданите ще имат време да се възползват от мораториума до 30 юни 2020 г.

Припомняме, че в петък Българската народна банка (БНБ) даде срок от 5 дни на търговските банки да представят единни правила за кредитна ваканция. "Ще представим правилата още в началото на следващата седмица", увери Андронов. Те обаче трябва да бъдат одобрени от БНБ.

Европейският банков орган обяви в петък насоки за мораториума върху плащания по кредити във връзка с COVID-19. От тях става ясно, че отсрочването на заеми трябва да се приложи от достатъчно на брой кредитни институции спрямо достатъчно широк кръг кредитополучатели. АББ, в която членуват всички търговски банки у нас, вече изрази пълна готовност. Мораториумът няма да важи за новоотпуснатите кредити след въвеждането на облекчението.

"Мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения на клиентите на банките. Много фирми и граждани биха изпитали такива затруднения, ако работата им бъде ограничена или преустановена в резултат от мерките срещу COVID-19", посочва БНБ.

БНБ вече въведе пакет от мерки на стойност 9.3 млрд. лв., които да гарантират по-голяма ликвидност в търговските банки. Една от тях е банките да не раздават дивиденти и изцяло да капитализират печалбата си от миналата година в размер на 1.6 млрд. лв. Друга мярка е да намалят експозициите си към чуждестранни банки и по този начин да си осигурят около 7 млрд. лв. допълнителен ресурс.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички