САЩ готвят мита за милиарди за Европа


САЩ готвят мита за милиарди за Европа
Снимка: iStock

2874

САЩ получиха "зелената светлина" да наложат милиарди евро в наказателни мита върху продукти произхождащи от ЕС, в отговор на обявените за незаконни субсидии отпускани от европейските държави на аеро-космическия гигант Airbus.

Това съобщава европейското издание Politico, позовавайки се на осведомени източници, запознати със съдържанието на официално решение на Световната търговска организация (СТО), изпратено конфиденциално в петък вечерта до Брюксел и Вашингтон.

Становището на СТО, което има задължителен характер, е резултат от дългогодишен съдебен спор между САЩ и ЕС и практически отвързва ръцете на американския президент Доналд Тръмп в най-скоро време да обяви въвеждането на наказателни мита върху европейски продукти като компенсация.

Според един от източниците на Politico Белият дом е получил правото от СТО да потърси между 5 и 8 млрд. евро в такси, докато друг твърди че сумата може да надхвърли 10 млрд. евро.

Вашингтон обяви отдавна, че разчита на решение в своя полза на органа в Женева, за да въведе тарифи върху експортни стоки, произхождащи от ЕС и вече има готов списък с такива, който възлиза на общо 21 млрд. долара.

С решението на СТО САЩ получават правото да избират произволно видове стоки от този списък и да им налагат мита в различен размер, за да компенсират щетите, нанесени от действащите европейски субсидии за Airbus, които по първоначалната оценка на американските власти възлизат на 11 млрд. долара, посочва Politico.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички