САЩ или Европа - къде животът е по-евтин?


САЩ или Европа - къде животът е по-евтин?
Снимка: iStock

7294

Американците и европейците живеят по много различни фисклани режими, но кой от тях е по-рентабилен? Като цяло разходите в Европа често са по-ниски в сравнение със САЩ. Но тези финансови предимства трябва да бъдат внимателно претеглени спрямо фактори като местоположение, ниво на доходите, парични и икономически условия. Ако живеете в Европа, може да предприемете значителни трансатлантически пътувания, които са свързани със скъпи времеви и финансови ангажименти. За да си заслужава подобна стъпка, е необходим добър финансов разум и планиране.

Познаване на населените места

Мястото, където човек живее в САЩ или Европа, има значение за разходите за живот, и тъй като жилищните разходи са сред най-големите за повечето домакинства, населеното място вероятно е най-важният фактор, който трябва да се вземе предвид. Например в Сан Франциско, Ню Йорк и Вашингтон, окръг Колумбия, цените на наемите са доста по-високи от средните за страната.

Заплатата на служителите в САЩ е 186 пъти по-ниска от тази на шефовете им

По подобен начин Париж, Хамбург и Барселона имат по-високи от средностатистическите цени в рамките на съответните държави. Статистически данни като индекса на разходите за живот на Expatistan – платформа за сравняване на цените на живот из света, показват, че Южна Европа е по-евтина от много северноевропейски дестинации.

Валута

Валутните стойности и местните цени също оказват влияние върху разходите. Индексът "Биг Мак" е неофициален показател, който се използва за сравняване на покупателната способност на валутите в сравнение с цената на бургера "Биг Мак" в Макдоналдс. За да илюстрираме това, един Биг Мак струва по-малко в Европа, дори след като се коригира спрямо националния брутен вътрешен продукт (БВП) на човек.

Какво е почасовото заплащане в страните от Европейския съюз?

С други думи, лицата и семействата с доходи, деноминирани в долари, е по-вероятно да имат по-висок стандарт на живот в страни като Испания, Франция и Германия. Степента на това предимство се променя с течение на времето, тъй като обменните курсове на валутите се повишават и понижават.

Данъци

Данъците в Европа са по-високи и включват данък добавена стойност (ДДС), който може да достигне 27%. Този данък върху продажбите може да бъде възстановен на американските туристи, ако те получат и попълнят документи за възстановяване на ДДС и не използват стоките преди завръщането си в САЩ. Дори с ДДС много европейски стоки и услуги са по-евтини от същите или подобни стоки в САЩ.

Европейците свиват потреблението на хранителни стоки

Друго предимство е, че американците, които плащат данък върху доходите в САЩ, не е задължително да плащат европейски данък върху доходите, дори ако живеят там. Тъй като във Франция, Германия и Испания най-високите данъчни ставки върху доходите варират от 40% до над 55%, доходите след данъчно облагане за американците с по-високи доходи са по-високи.

Продукти

Въпреки че разходите за живот в по-голямата част от Европа са по-ниски, отколкото в САЩ, разумнo харчене за някои продукти, като например дизайнерски дънки и бензин, е мъдър подход. Това е така, защото цените на тези потребителски стоки в Европа обикновено са по-високи.

Разликите между Европа и САЩ могат да бъдат доста значителни когато говорим за пари;

Снимка: iStock

Тъй като много европейски автомобили имат двойно по-висока ефективност по отношение на използваното гориво спрямо американските модели, компенсирането на по-високите разходи за бензин е възможно.

Заради поскъпването на живота все повече потребители у нас свиват основните си разходи

Друг фактор, свързан с продуктите, е темпът на нарастване на разходите. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) от 2023 г. до 2028 г. се очаква инфлацията в ЕС да спадне от 6,3% на 2%, а в САЩ - от 4,5% на 2,1% за същия период.

Сезони

Годишният сезон също оказва влияние върху цените на стоките и услугите в определени места в САЩ и Европа. Например цените на краткосрочните наеми в популярните испански плажни райони като Тарифа и Коста де ла Лус вероятно ще бъдат по-високи, когато има наплив от туристи. Внимателното ориентиране или фиксиране на наемните цени или споразуменията за отдаване под наем извън сезона е начин да се заобиколи този проблем.

Месечната издръжка на семейство скочи драстично, българите обедняват

Познаването на местните тенденции в пазаруването и туристическите ценови капани, както и дори изучаването на местния език също помагат. Европа е по-евтина от САЩ въз основа на променливи като цени на стоки и услуги, обменни курсове и пазарни условия. Няколко количествени показателя потвърждават, че Европа е по-евтина, но все пак някои важни фактори обуславят по-високите разходи при определени обстоятелства.

Почасовото заплащане у нас 5 пъти по-ниско от това в Германия

Прозорливостта и познаването на местните обичаи, ценовите модели и международните финансови въпроси помагат за максимално използване на предимствата.

Здравеопазване

Едно от най-големите предимства в разходите за живот е, че повечето европейски държави предлагат напълно субсидирано, безплатно здравеопазване за жителите. Това означава, че няма форми на допълнително заплащане. Въпреки че някои твърдят, че този модел в здравеопазването намалява качеството, има доказателства, че здравните услуги в Европа постигат по-добри резултати, включително по-висока продължителност на живота, отколкото в САЩ.

САЩ или Европа: Основни изводи

Като цяло Европа има по-ниски разходи за живот спрямо САЩ поради по-ниски разходи за здравеопазване, отслабеното евро и ниска инфлация. От друга страна европейците обикновено плащат по-високи данъци върху доходите си, а средните заплати са склонни да бъдат по-ниски, отколкото в САЩ. Повечето европейски страни предлагат безплатно здравеопазване за гражданите си, което представлява огромно спестяване на средства в сравнение със ситуацията в САЩ.

Източник: investopedia.com

Стандартът на живот в третата най-голяма икономика в света продължава да пада

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички