САЩ има нужда от нов Джей Пи Морган в борбата срещу Huawei


САЩ има нужда от нов Джей Пи Морган в борбата срещу Huawei
Снимка: Getty Images

8384

През октомври 1907 г., когато американската банкова система е напът да се срине, нюйоркският финансист Джей Пи Морган (JP Morgan) се намесва, за да спаси икономиката на страната. Извършеният неуспешени опит да се контролира пазара на мед предизвика паника на Уолстрийт.

За да предотврати кризата, Морган извиква останалите президенти на банки и доверителни фондове в офиса си Манхатън, като в един момент дори ги заключва в библиотеката си. В същото време с помощта на американските власти събира десетки милиони долари през следващите 3 седмици, с които стабилизира банките и Нюйоркската фондова борса. Без тези съгласувани действия щетите върху американската икономика биха били катастрофални.

Макар историческите аналогии да са сложни и не винаги точни, лидерската роля на Джей Пи Морган дава добър пример за настоящето. Днес САЩ са изправени пред също толкова опасна криза, колкото паниката от 1907 г., макар че сегашната се развива по-бавно, пише Майкъл Ослин в анализ за Financial Times. Той е сътрудник в Станфордския университет и автор на книгата "Новата геополитика на Азия".

Ако нищо не се промени, Америка е напът да загуби надпреварата с Китай за телекомуникационните технологии от пето поколение (5G). Може би за пръв път след появата на автомобила, САЩ рискуват да не бъдат сред лидерите в създаването на следващата страхотна технология в света. Недалновидните решения и дефицитът на лидерство в частния сектор предизвикват криза на доверието. Без някой съвременен Морган, който да вземе юздите в свои ръце, провалът в развитието на 5G може трайно да отслаби американската икономика.

Телекомуникационната революция, която 5G обещава, до голяма степен е разбрана погрешно в САЩ. Не става въпрос само за по-бързо предаване на филми и видео игри. По-скоро повишеният капацитет ще промени коренно дигиталната икономическа активност, което ще доведе до много по-голяма производителност и иновации. В комбинация с по-сложни програми с изкуствен интелект 5G може да направи революция в медицината, производството, финансите, търговията и основните науки.

До момента няма американски 5G компании. Развитието на технологията е доминирано от китайския гигант Huawei, като шведската Ericsson и финландската Nokia остават доста по-назад. Администрацията на Тръмп засега отчита слаб интерес сред американските технологични компании и частни инвестиционни компании за вложения в сектора. Това вероятно се дължи на факта, че хардуерните системи на 5G сами по себе си не носят особена печалба.

Но този ограничен поглед ги връща назад. Както отбелязва авторът на книгата "Ще бъдете асимилирани" – Дейвид Голдман, 5G технологията днес е еквивалент на американските железопътни линии през 19 век. Изграждането на националната железопътна мрежа води до огромно разрастване на ферми и фабрики, придвижване на стоки и хора (а и на идеи) из целия континент, което отключва неподозирано повишаване на производителността. 10 неща, които ще се случат в технологиите до 2025 г.

Ако се използва правилно използвана, технологията 5G ще направи същото, поради което заплашва да преобърне световната икономика. Ако Huawei доминира в световните 5G системи, тя ще задава дигиталните стандарти за десетилетия напред, а китайските компании ще имат водеща роля във финтех, телемедицина, производството и автономните системи.

Разбирайки колко висок е залогът, администрацията на Доналд Тръмп забрани оборудването на Huawei в американските 5G мрежи и разчита на софтуерно базирани алтернативи като "отворени радиочестотни мрежи", за да се справи с хардуерния напредък на Китай.

Австралия, Япония, а вече и Обединеното кралство се присъединиха към забраната на Вашингтон за Huawei. Засега тези правителства са съсредоточени върху сигурността и неприкосновеността на личните данни, но трябва да се притесняват и от икономическото подчиняване. Напук на САЩ Русия прие Huawei с отворени обятия

Лидерството на Huawei над Запада нараства, а има твърде малко време за разработването на надеждна алтернатива. Оттук идва и необходимостта от съвременен Джей Пи Морган. Правителството на САЩ не трябва да бъде основният инвеститор или производител на 5G мрежата на страната, нито пък неин собственик. Частният бизнес трябва да остави настрана краткосрочните съображения за печалба и да се ангажира с цялостно хардуерно и софтуерно решение.

Някой от американския бизнес елит трябва да влезе в ролята на Морган. Това може да бъде Cisco Systems или Intel, пренасочвайки корпоративната си стратегия, или доказани инвеститори като Питър Тийл или Уорън Бъфет, които да използват състоянието си за създаване на определящата за индустрията 5G технология.

Необходимите разходи могат да намалят тримесечната печалба за няколко години, но впоследствие ще се изплатят, тъй като вътрешните 5G мрежи съживяват и модернизират икономиката и могат да се продават на други страни. Алтернативите – изоставане или зависимост от китайската технология – са немислими.

В един момент по време на кризата през 1907 г. Ню Йорк е само на няколко дни от фалит. Легендарният банкер лично подписва облигации на стойност 30 млн. долара, за да поддържа платежоспособността на мегаполиса. По-късно той е критикуван за създаването на господстващ паричен доверителен фонд, но действията му през октомври и ноември вероятно предотвратиха катастрофален фалит. Без подобен акт на користен патриотизъм, това може да е последното десетилетие на световно господство на Америка.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички