САЩ наложиха санкции на 12 руски компании


САЩ наложиха санкции на 12 руски компании
Снимка: Gettyimages.com

2076

Министерството на търговията на САЩ взе решение да въведе ограничения срещу 12 руски компании, които, от гледната точка на Вашингтон, действат в разрез с интересите на националната сигурност на Съединените щати. Съответстващото известие бе публикувано във вторник във Федералния регистър, но там не се посочва точната дата, на която ще влязат в сила рестрикциите. Това предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

В черните списъци на американското търговско ведомство попаднаха компаниите „Аерокомпозит“, „Дайвтехносървис“, Научно-производственото предприятие (НПП) „Гамма“, научно-изследователския институт „Вектор“, компания Nilco Group, Обнинското научно-производствено предприятие „Технология“, научно-производственото предприятие за подводни технологии „Океанос“, конструкторско бюро „Авиадвигатель“, група компании „Инфотекс“, компании „Сайрус Системс“, научно-производствената корпорация „Системьi прецизионного приборостроения“ и Воронежкия НИИ „Вега“. За всички тези организации сега ще действа т.нар. презумпция за отказ на продажба на американска продукция с двойно назначение за тях.

От гледна точка на Вашингтон, тези компании, както и свързаните с тях филиали в Иран и Беларус, „действат в разрез с интересите на националната сигурност и външнополитическите интереси на Съединените щати“. Конкретното се твърди, че научно-изследователския институт „Вектор“, НПП „Гамма“, компания „Сайрус Системс“ и група компании „Инфотекс“ предполагаемо са „способствали дейността на злонамерени руски субекти в киберпространството“.

Що се касае до компания „Дайвтехносървис“ и научно-производствени предприятия за подводни технологии „Океанос“, те са попаднали под санкциите за „доставка на оборудване и оказване на поддръжка на Военноморския флот (ВМФ) на Русия“. Останалите организации са присъединени към черния списък на американското Министерство на търговията „за поддръжка на руския военен аерокосмически отрасъл“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички