САЩ поставят първия боен лазер на свой кораб (ВИДЕО)

САЩ поставят първия боен лазер на свой кораб (ВИДЕО)
Източник: US Navy

САЩ възнамеряват да инсталират първата бойна лазерна система на кораб на ВМС в близко бъдеще, съобщава порталът Drive.

Според изданието, лазерният комплекс, който е доставен в базата на ВМС на САЩ в Сан Диего, е разработен от американската военно-промишлена компания Northman Grumman.

Компанията спечели договор за производство на боен лазер през 2015 г. Според публикацията комплексът ще бъде инсталиран на десантния кораб-док USS Portland (LPD-27).

Съобщава се, че мощността на лазерния лъч ще достигне 150 кВт, което ще позволи да се ефективно да се поразяват малки кораби и безпилотни летателни апарати.

ВМС на САЩ обявиха планове за инсталиране на лазерна система на кораба-док USS Portland (LPD-27) през 2018 г.

Според портала, теста на бойния лазер е бил насрочен за четвъртото тримесечие на фискалната 2019 г., но той вероятно ще бъде направен по-късно от планираното.

През април 2018 г. бе съобщено, че корабът USS Portland, на който е планирано да се инсталира лазерно оръжие, е пуснат в експлоатация.

Той стана единадесетият десантен кораб от клас "Сан Антонио". Корабът е проектиран да транспортира и поддържа повече от 800 морски пехотинци.

В допълнение, той може да се използва за изстрелване и възстановяване на десантни кораби, транспортни средства-амфибии, а също така може да превозва хеликоптери и конвертоплани MV-22 Osprey.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.