САЩ се доближават до сделка за държавния дълг, но резултат още няма


САЩ се доближават до сделка за държавния дълг, но резултат още няма
Снимка: iStock

3600

Президентът на САЩ Джо Байдън увери, че в САЩ дефолт няма да има, предадоха световните агенции. Уверението идва в момент, в който преговорите между демократите и републиканците за тавана на дълга още нямат резултат.

„Няма да има дефолт“, подчерта Байдън и уточни, че неговите разговори с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти са били продуктивни.

Същевременно началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили предупреди, че евентуален дефолт ще навреди на бойния дух и на капацитета на въоръжените сили на САЩ, предаде Франс прес.

„Това също ще подкопае репутацията на страната зад граница“, допълни той.

Освен това президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представилите Кевин Маккарти се приближават до сделка за намаляването на държавните разходи и повишаването на тавана на дълга на правителството от 31,4 трлн. долара, като преговарящите разполагат с малко време да предотвратят риска от фалит, пише Reuters.

„Сделката ще очертае общата сума, която правителството може да харчи за дискреционни програми като жилища и образование, но не и да я раздели на отделни категории“, споделя запознат с преговорите източник. Според друг източник двете страни са само на 70 млрд. долара една от друга за крайната сума, която би надхвърлила 1 трлн. долара.

Байдън каза, че преговарящите още не са се договорили къде трябва да бъдат направени съкращенията. „Не вярвам, че цялото бреме трябва да падне върху американците от средната класа и работническата класа“, заяви държавният глава пред журналисти.

Министерството на финансите предупреди, че на федералното правителство може да му липсват пари, за да покрие задълженията си веднага след 1 юни, като в четвъртък обяви планове за продажба на дълг на стойност 119 млрд. долара, който ще бъде уреден на 1 юни.

Всяко споразумение ще трябва да премине през контролираната от републиканците Камара на представителите и контролирания от демократите Сенат. Това може да се окаже трудно постижимо, тъй като някои десни републиканци и много либерални демократи сигнализираха, че са разстроени от перспективата за компромис.

„Не мисля, че всички ще са доволни в края на деня. Ето как сега работи системата“, посочи Маккарти.

Сделката само ще определи общи планове за разходите, оставяйки политиците да попълнят празните места през следващите седмици и месеци. Той ще уточни общия размер на разходите за отбрана, което ще е ключова пречка в преговорите, споделят източниците.

„Байдън се противопоставя на предложенията на републиканците за затягане на изискванията около програмите за борба с бедността и разхлабване на правилата за сондиране на петрол и газ“, споделя демократът Марк Такано.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

По-ведър тон в преговорите за дълга на САЩ

Какво ще се случи в САЩ без сделка по дълга?

Ново предупреждение за фалит на САЩ на 1 юни

Ситуацията с американския дълг става опасна

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички