САЩ съдят Google заради монопол


САЩ съдят Google заради монопол
Снимка: Getty Images/Guliver

3252

Американските власти заведоха съдебно дело срещу Google, обвинявайки я, че поддържа незаконен монопол в търсачките и рекламите при търсене.

Министерството на правосъдието на САЩ и 11 американски щати, управлявани от републиканците, твърдят, че Google нарушава антитръстовото законодателство, използвайки пазарната си сила, за да отстранява конкурентите, предава Reuters.

Интернет търсачката на Google, която се използва по цял свят, имаше приходи от 162 млрд. долара през 2019 г., което е повече от тези на държава като Унгария.

Републиканският сенатор Джош Хоули, който е известен критик на Google, обвини компанията, че поддържа водещата си роля чрез "незаконни средства" и нарече съдебния иск "най-важното антитръстово дело от едно поколение насам".

Очакват се още съдебни дела, тъй като са в ход разследвания от щатски прокурори относно по-широкия бизнес на Google, както и разследване на бизнеса за дигитална реклама. Очаква се през ноември група щатски прокурори, водени от този на Тексас, да заведат отделно дело, фокусирано върху дигиталната реклама, а друга група, ръководена от прокурора на Колорадо, обмисля по-всеобхватно дело срещу Google.

Делото идва повече от година, след като Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия започнаха антитръстови разследвания на четири големи технологични компании: Amazon.com, Apple, Facebook и Google.

Преди 7 години Федералната търговска комисия установи антитръстова проверка в Google заради предполагаеми пристрастия в интернет търсачката на компанията, чрез които се благоприятстват нейни продукти, наред с други проблеми.

Google има проблеми с властите и в чужбина. През 2019 г. Европейският съюз вече глоби търсачката с 1,7 млрд. долара за ограничаване на уебсайтовете да използват конкурентите на Google за намиране на рекламодатели. През 2017г. ЕС глоби компанията и фаворизиране на нейния бизнес за пазаруване в търсачката, а през 2018 г. с още 4,9 млрд. долара за блокиране на конкуренти в операционната система Android.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички