Сблъсък на титани: Нелегалната битка между железния Чък Норис и Дракона Брус Лий (ВИДЕО)


Сблъсък на титани: Нелегалната битка между железния Чък Норис и Дракона Брус Лий (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

19148

Когато стане дума за Холивуд и бойни изкуства, има двама легендарни майстори, които се открояват над останалите - Брус Лий и Чък Норис.

Споменаването им буди респект не само сред феновете на техните филми, но и сред онези, които са запознати с житейската им философия. Тези двама екшън герои притежават огромна сила както на екрана, така и в реалния живот. Мнозина ги възхваляват като свръхчовеци, разказвайки за техни митични подвизи. Вечерен виц: Чък Норис пътувал без билет в тролея. Дошла контрольорката Минка

Норис изпитва огромно уважение към екранния си партньор, който е блестящ майстор на източните бойни изкуства и има ключов принос за налагането им в Холивуд. "Брус Лий беше страхотен противник с изсечена физика и техника. Наистина се наслаждавах на спарингите помежду ни и като цяло на времето, прекарано с него", признава дългокосият актьор.

"Той беше толкова харизматичен и приятелски настроен на ринга и у дома, както беше и във филмите. Неговата увереност и остроумие бяха ослепителни, а понякога дори изтощаващи за другите. Лий беше светкавично бърз, много пъргав и невероятно силен за размерите си", разказва железният Чък.

Макар да притежава уникални умения, Брус Лий избягва излишната показност. Той се придържа към максимата: "Парадирането е идеята на глупака за слава".

Двамата стават приятели по пътя към общата им мисия да наложат бойните изкуства на големия екран. И изглежда абсолютно неизбежно да се изправят един срещу друг.

Мнозина техни почитатели сигурно се питат какво би се случило при истинска битка помежду им?

Битката на титаните

През 1972 г. дуото участва един срещу друг във филма "Пътят на дракона", където Лий е пълен господар на снимачната площадка, тъй като освен главен актьор е сценарист и режисьор.

Величественият финал на филма е една от най-емблематичните сцени в историята на кунг фу жанра, когато Лий и Норис се изправят един срещу друг в Колизеума в Рим. Лий е вдъхновен от гладиатора Спартак и смята легендарната арена за идеалното място за физически сблъсък на култури. Големият проблем е, че там е незаконно да се снима, да не говорим за бойни сцени.

Но освен с неземните си бойни умения, Брус Лий се откроява и с голяма хитрост и находчивост. Той е непримирим боец, който живее с убеждението, че "когато има воля, има и начин".

И Дракона наистина намира начин да осъществи плана си. Той подкупва служители на историческия паметник, за да го допуснат заедно с екипа му в Колизеума. Уговорката е да се преструват на туристи и да внесат снимачната техника, скрита в раниците им.

Брус Лий и Чък Норис разполагат само с около час, за да заснемат замислената сцена. Заплахата, че всеки момент могат да ги заловят, вдига адреналина на двамата бойци и те се впускат в светкавична размяна на удари в сенките на Колизеума.

Екшън героите се бият яростно, без никаква мисъл да се пазят и си разменят няколко наистина тежки удара. Тренирали са доста време заедно, така че са запознати със силните и слабите страни на противника. Титаните се хвърлят в една от най-великите екранни битки и резултатът е наистина величествен (може да се насладите на цялата битка във видеото в края на статията)

"Брус Лий се учеше от всички, имаше много отворен ум. Той никога не разчиташе само на един стил на бойни изкуства и не смяташе, че някой стил превъзхожда останалите. Той вярваше, че всичко има силни и слаби страни и че трябва да намерим силните страни във всеки метод", споделя по-късно Норис.

"Пътят на дракона" е страшно иновативен за времето си филм, като Лий се старае да изпипа всеки детайл. Начинът на заснемане майсторски подчертава качествата на двамата бойци, а хореографията на битката помежду им е на много високо ниво.

Филмът се превръща във величествено проявление на кунг фу жанра, вдъхновявайки милиони зрители. Считан е за един от шедьоврите на Брус Лий и негов завет за следващите поколения. Някои от емблематичните движения на легендарния майстор впоследствие се използват в истински битки от съвременни MMA бойци.

*Снимки: Getty Images

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички