Шеф на ЕЦБ: Tвърде слабото евро застрашава ценовата стабилност в Европа


Шеф на ЕЦБ: Tвърде слабото евро застрашава ценовата стабилност в Европа
Снимка: iStock

5435

Слабостта на еврото на валутните пазари може да застраши усилията на Европейската централна банка да насочи инфлацията към нейната цел, каза един от ръководителите на ЕЦБ Франсоа Вилероа дьо Гало.

В четвъртък еврото достигна най-ниското си ниво спрямо долара от 2017 г. То се търгува малко над това рано в понеделник. Слабостта на еврото прави вносните стоки и суровини, които се продават в долари, като петрола, по-скъпи, засилвайки ценовия натиск, който вече е довел инфлацията в еврозоната до рекордни нива.

"Позволете ми да подчертая това: ние внимателно ще следим развитието на ефективния валутен курс, като значителен двигател на вносната инфлация", увери Вилероа на конференция в оглавяваната от него Централна банка на Франция.

"Евро, което е твърде слабо, би било в противоречие с нашата цел за ценова стабилност", посочи банкерът, цитиран от Reuters.

Федералният резерв на САЩ затегна паричната политика по-агресивно от ЕЦБ, въпреки че европейската монетарна институция даде знак, че вероятно ще се присъедини към други големи централни банки във вдигането на лихвите през юли. Федералният резерв на САЩ рязко вдигна основната лихва

По думите на Вилероа може да се очаква "решително" заседание на управителния съвет на ЕЦБ през юни, последвано от "активно лято" на фронта на паричната политика. "Темпото на по-нататъшните стъпки ще вземе предвид актулната активност и данните за инфлацията с известна опция и постепенност", посочи той. Рекордна инфлация в ЕС, България - сред страните с най-голям ръст на цените

Ръководството на ЕЦБ трябва "поне да се придвижи към неутралния курс", при който монетарната позиция на централната банка нито стимулира икономиката, нито я задържа, смята Вилероа.

Депозитната лихва на ЕЦБ в момента е с отрицателна стойност (-0,5%), което означава, че банките плащат за съхраняване на неизползваните си пари в трезорите на централната банка. Лихвата е отрицателна от 2014 г.

Франсоа Вилероа дьо Гало е един от членовете на борда на ЕЦБ и гуверньор на централната банка на Франция от 2015 г. Под негово ръководство Централната банка на Франция преведе на френската държава над 20 млрд. евро в периода 2016 - 2019 г., като програмите за закупуване на активи (т.нар. количествено облекчаване), залегнали в паричната политика на ЕЦБ. Той беше един от силните привърженици на щедрите финансови помощи по време на пандемията от Covid-19.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация

ЕЦБ: Събитията в Украйна ще задържат инфлацията в еврозоната висока задълго

Европа я чака висока инфлация и бавен растеж

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички