Шефът на Microsoft получи огромно повишение на заплатата


Шефът на Microsoft получи огромно повишение на заплатата
Снимка: Getty Images

3389

Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела получи 66% увеличение на заплащането си през изминалата данъчна година на компанията. Възнаграждението му от 42.9 млн. долара за данъчната 2019 г. е с над 17 млн. долара повече от това през предишната година.

При базова заплата от над 2.3 млн. долара, по-голямата част от полученото идва от премии, обвързани с цената на акциите на технологичния гигант, съобщава CNN Business, като се позовава на документи от компанията.

Надела застана начело на Microsoft през 2014 г., а под негово ръководство компанията се превърна в основна сила в облачните услуги. През същата година той получи впечатляващите 84 млн. долара годишно възнаграждение.

Драстичното увеличение на парите на ръководителя идва в момент, когато цената на акциите на Microsoft се повиши. През септември те достигнаха исторически връх, след като компанията повиши дивидента си и разреши план за обратно изкупуване на 40 млрд. от акциите си.

За сравнение изпълнителният директор на Apple Тим Кук получи 15.7 млн. долара през 2018 г., при 3 млн. долара твърда заплата. Шефът на Google Сундар Пичай получи общо едва 1.9 млн. долара, тъй като е отказал премия, обвързана с цената на акциите.

Ръководителят и де факто собственик на Amazon Джеф Безос, който е най-богатият човек в света получава по малко под 82 000 долара годишно през последните 20 години. Безос получава и по 1.6 млн. долара за услуги, свързани със сигурността и бизнес пътувания всяка година.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички