Шефът на мини "Марица Изток" подаде оставка


Шефът на мини "Марица Изток" подаде оставка
Снимка: БГНЕС

3777

Изпълнителният директор на мини "Марица Изток" Андон Андонов е подал оставка. Той обясни, че иска да напусне поста по лични причини, предаде БНР. Оставката все още не е приета.

За неговото място в борда на директорите на мините би трябвало да бъде обявен конкурс или да бъде назначен временно изпълняващ длъжността. Дотогава Антонов ще остане на поста, който заема вече 7 години.

Мини "Марица изток" са основният доставчик на въглища за централите от Маришкия басейн. Миналата година дружеството завърши със загуба от близо 30 милиона лева. Енергийните дружества навлизат в дългова спирала

Една от основните причини за натрупаната загуба е, че производството е намаляло с близо една четвърт заради неработещите с пълен капацитет централи, чийто скъп ток е почти непродаваем на свободния пазар. Другата причина е, че цената на въглищата от мините не е променяна през последните 7 години. Близо 7000 са работниците и служителите на мини "Марица Изток". Жители на две села искат обезщетения от "Мини Марица Изток"

Мините са пряко засегнати от намаленото потребление на въглища от топлоцентралите в комплекса през последната година. Дружеството има генерирани 7 милиона лева загуби, но няма задължения към контрагенти, обяви инж. Андон Андонов.

Ето какво още заяви той, цитиран от БНР: "Вследствие рязкото намаляване на производството в комплекса, особено от ТЕЦ "Марица изток" 2, намаляват и приходите на мините. Това е положението. Иначе, има открити въглища около 90 милиона тона, което никога не е било от основаването. Нека ръководство на енергетиката и на държавата да кажат дали бъдещето на на комплекса е поставено на карта. Нашата борба е мините да оцелеят, както и комплексът. Това е тема за улавянето на въглеродния двуокис и съхранението му, заедно с колегите от трите други централи. Лошото е, че този проект няма чуваемост в ръководството на енергетиката и на държавата, и ако остане само като проект, то нищо хубаво не очаква мините".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички