Шефът на НСИ: Населението става все по-необразовано


Шефът на НСИ: Населението става все по-необразовано
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

5595

Населението става все по-необразовано, алармира председателят на НСИ Сергей Цветарски по време на кръгла маса, посветена на демографските ни проблеми. Според него големият проблем на България е не толкова в намалелия брой на населението, колкото в това, че се влошава структурата му. Ето кои са българските думи на 2021-ва

"Преди прехода към демокрация имахме завидно ниско ниво на неграмотни хора, сега е ужасяващ делът на неграмотните хора в България", посочи той. По думите му, самото образование произвежда полуграмотни и функционално неграмотни хора. "Какво да говорим после, когато те се включат в трудовия процес", добави с тревога статистикът.

Шефът на НСИ обърна внимание, че всяка една демографска политика до момента се е провалила и обясни защо: "Демографска политика няма, по-скоро можем да говорим за демографски ефект от съвкупното действие на всички останали секторни политики".

Пронаталистичните действия, според него, са несъстоятелни. "Тези политики са насочени към раждането на дете, а какво става след раждането? Политиката трябва да е насочена към грижата за вече роденото дете", заяви Цветарски.

"Демографската политика би трябвало да е фокусирана върху синхронизирането на ефектите от останалите секторни политики и за съжаление те отсъстват или действат несинхронизирано, а резултатът е това, което виждаме в демографията", каза той.

Цветарски посочи още, че раждаемостта на българките е по-висока от средната за ЕС, но имаме проблем - жените във фертилна възраст намаляват, заради миграцията и подчерта, че миграцията е заради икономическа, социална, битова и всякаква друга несигурност в България. "Всичко това е резултат от секторните политики, които не работят или когато работят не работят в синхрон", коментира председателят на НСИ. Всеки пети в България живее под прага на бедност

Той апелира към политиците и държавниците да направят така, че хората да имат възможност да реализират желаният от тях брой деца и още по-важното - да могат да ги отгледат като пълноценни граждани на държавата. 

Повече за кръглата маса "Демографията - ключ към бъдещето на България", четете ТУК.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички