Шефът на строителния контрол в София подаде оставка заради терасата на Пламен Георгиев


Шефът на строителния контрол в София подаде оставка заради терасата на Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

3480

Два дни след като стана известно, че е отменил заповедта за събаряне на незаконните навеси на терасата на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, шефът на строителния контрол в Столичната община арх. Влади Калинов напусна поста си. За оставката съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook.

Фандъкова е поискала и получила обяснения от Калинов за терасата, както и оставката му, която е приела. "Връщам за ново разглеждане акта на район "Слатина", които констатираха незаконно построени покриви върху постройките на покривната тераса. С кмета на район "Слатина" още по време на тяхната проверка разгледахме строителната документация. В проекта на сградата няма покриви върху издигнатите колонади. Проверката засяга действия на строителя на сградата през 2007 г. Фактите са такива каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани", написа столичният кмет.

"Прекратихме административно-наказателното производство срещу председателя на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев, чието има нашумя около скандала с апартаментите на властта "Апартаментгейт". Оказа се че районна администрация "Слатина" е издала два документа, които драматично си противоречат", съобщи Калинов пред БГНЕС.

"От районната администрация ни изпратиха констативния акт. Те бяха със становище, че там има незаконно строителство. Като такова бяха квалифицирали изграждането на скатен покрив над колонада, която е изградена върху терасата, за която се оказа, че има строителни книжа", изясни ситуацията Калинов и добави, че другият документ, който районната администрация е издала е за въвеждане на сградата в експлоатация.

По думите на архитекта ако е имало нарушение, то от район "Слатина" е трябвало тогава да реагират, а не сега, защото по безспорен начин е установено, че след този документ строителство в тази сграда не е извършвано.

"Тази тераса и навесите по нея са изградени преди сградата да бъде пусната в експлоатация", категоричен е Калинов.

Той добави още, че съдебната практика казва, че една администрация не може да издава два еднакви документа, особено противоречащи помежду си и подчерта, че тези доказателства няма да издържат в съда.

Пред БГНЕС кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова обясни, че позиция на районната администрация е изразена в издадения констативен протокол. В него е описано, че има незаконно строителство един метър застрояване над кота било. Документът за въвеждане на сградата в експлоатация е издаден през 2007 г. от главния архитект на района, който от 2009 г. не работи в общинската администрация.

Стоянова не отрече, че Закона за устройство на територията няма нарушения, но остава въпросът дали издаденият през 2007 г. документ отразява сегашната ситуация с надстройката. Стоянова допълни, че Пламен Георгиев е обяснил пред общинските власти, че всичко изградено е направено преди издаването на документа за въвеждане на сградата в експоатация.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички