Шестима са възможните купувачи на бизнеса на ЧЕЗ в България


Шестима са възможните купувачи на бизнеса на ЧЕЗ в България
Снимка: БГНЕС

4625

Четирима български и двама чуждестранни кандидати имат интерес към бизнеса на чешката енергийна фирма ЧЕЗ (CEZ) в България. Те вече са подали обвързващи оферти за местните дружества на компанията.

Българските кандидати са братя Бобокови, Николай Вълканов, Христо Ковачки и търговецът на ток Валентин Христов, а чуждите са румънското дружество Electrica, в която акции притежават международни банки и фондове, и чешката Energo-pro, която държи електроразпределението в Северна България, пише "Капитал Daily".

Макар към момента да няма официална информация за подадените в Чехия оферти, представители на повече от половината заинтересовани кандидати са потвърдили пред медията участие и са посочили имена на конкуренти.

Сделката не показва силен и качествен интерес, затова продажбата не е сигурна, коментираха консултанти. В началото на май на заседание на надзорния съвет на ЧЕЗ ще се разбере как ще продължи процедурата.

През януари от ЧЕЗ съобщиха, че обмислят да продадат бизнеса си в България. Двете най-големи български дружества на фирмата - "ЧЕЗ разпределение България" и "ЧЕЗ електро България", са публични. Общо пазарната им капитализация е малко над 530 млн. лв.

ЧЕЗ държи 67% в "ЧЕЗ електро България", почти 25% са в групата на "Химимпорт" и малко над 8% са свободно търгувани. В "ЧЕЗ разпределение" отново 67% са на чешката компания, а миноритарни дялове са в две пенсионни групи - "Доверие" и "Сила".

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички