Щатът Юта ограничи социалните медии за деца, наложи родителско съгласие и полицейски час


Щатът Юта ограничи социалните медии за деца, наложи родителско съгласие и полицейски час
Снимка: БГНЕС

2129

Юта стана първият щат в САЩ, който изисква от социалните медии да получават родителско съгласие за използване на техните приложения от деца и да проверяват дали потребителите са навършили 18 години.

Губернаторът на щата Спенсър Кокс обяви, че е подписал двете радикални мерки, за да защити младите хора. Законопроектите ще дадат на родителите пълен достъп до онлайн акаунтите на децата им, както и до публикациите и личните съобщения.

Този ход идва на фона на засилената загриженост за въздействието на социалните медии върху психичното здраве на децата.

Приетите мерки задължават изричното съгласие на родител или настойник, преди децата да създават профили в приложения като Instagram, Facebook и TikTok. TikTok е заплашен от общонационална забрана в САЩ 

Законопроектите също така налагат полицейски час в социалните медии, който блокира достъпа на децата между 22:30 и 06:30 ч., освен ако не бъде коригиран от техните родители.

Освен това съгласно законодателството социалните медии вече няма да събират данни за децата или да бъдат насочвани към тях за реклама.

Двата законопроекта, които също целят да улеснят предприемането на правни действия срещу социалните медии, ще влязат в сила на 1 март 2024 г.

„Вече не желаем да позволяваме на компаниите за социални медии да продължават да вредят на психичното здраве на нашата младеж. Като лидери и като родители ние сме длъжни да защитаваме нашите млади хора“, написа в Twitter губернаторът републиканец Спенсър Кокс.

 

 

Групата за защита на правата на децата Commons Sense Media приветства хода на губернатора за ограничаване на едни от най-пристрастяващите функции на социалните медии с думите „огромна победа за децата и семействата в Юта“.

„Това дава тласък на други щати да търсят отговорност от компаниите за социални медии, за да гарантират, че децата в цялата страна са защитени онлайн“, заяви Джим Стейър, основател и главен изпълнителен директор на Common Sense Media.

Подобни регулации се разглеждат в 4 други щата, ръководени от републиканците – Арканзас, Тексас, Охайо и Луизиана – и в ръководения от демократите Ню Джърси.

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Парламентът на Великобритания също забрани TikTok

Поредна страна също забрани TikTok 

Европейската комисия забрани TikTok на служителите си

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички