Ще има ли нова пълна блокада в Гърция?


Ще има ли нова пълна блокада в Гърция?
Снимка: iStock

11147

Гърция обмисля налагането на нова пълна блокада заради големия ръст на заразените с коронавирус. Обсъжда се връщане на забраната за излизане и други строги мерки, обявиха здравните власти.

"Ако ситуацията го изисква, ще бъде наложено ограничение на движението чрез SMS. Обсъждаме и други мерки, които ще бъдат разгледани в зависимост от развитието на епидемията", разкри пред гръцки медии професорът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас, който е главен съветник на министъра на здравеопазването.

В разгара на епидемията, гърците бяха длъжни да уведомят властите с SMS, за да излязат от домовете си. Излизането беше позволено само при основателна причина: ходене на работа, пазаруване на храна или лекарства, посещение при лекар, или разходка на домашния любимец. Гърция живя със строгата забрана цели 42 дни – от 23 март до 4 май. SMS-ите бяха най-бързият и лесен начин за излизане навън, а гърците изпратиха общо 110 млн. такива по време на здравната блокада. А какъв начин за контрол обмисляха българските власти - четете тук

Многобройните нови случаи са превърнали Гърция в "тънко парче, което може да бъде разбито всеки момент", смята Циодрас и призна, че властите обсъждат всякакви варианти. Връщането на строгите мерки може да се наложи, за да бъдат защитени най-уязвимите групи.

Инфекционистът призовава гърците да бъдат бдителни, за да не допуснат епидемията да излезе извън контрол. Освен на закрито, той препоръчва да се носят маски дори в открити пространства, ако няма достатъчна социална дистанция.

В последната седмица в Гърция има осезаем ръст на заразените с COVID-19, които се увеличиха с няколкостотин души. Вчерашните 121 нови случая за денонощие са най-големият брой инфекции от 22 април. В отговор гръцките власти върнаха някои ограничения, като носене на маски на закрито, но и по откритите палуби на фериботите. На кои места в Гърция маските са задължителни

Поради увеличения брой на заболели в Северна Гърция, най-вече в района на Кавала, маските са задължителни и на откритите пазари. Южната ни съседка в момента е в разгара на туристическия сезон и приема многобройни посетители. Как властите предотвратяват "внасяне" на заразени от чужбина - четете тук

Междувременно гръцките банки ограничиха извършването на някои услуги в техните офиси, за да обслужват по-малко клиенти и да ограничат риска от заразяване на служителите си. Суми до 400 евро ще се теглят само с дебитна карта на банкомат, същото важи и за депозити до 1000 евро. Битовите сметки ще се плащат през онлайн/мобилно банкиране или на банкомат.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички