Ще живеете по-дълго, ако през събота и неделя си поспивате до късно


Ще живеете по-дълго, ако през събота и неделя си поспивате до късно
Снимка: iStock/Guliver

8575

Липсата на достатъчно сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Учени са установили, че хората под 65-годишна възраст, които спят по пет или по-малко часа на денонощие са в завишен риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които спят по шест или седем.

Ефектът на недоспиването през седмицата обаче може да бъде поне донякъде компенсиран през уикенда. Мащабно проучване, продължило години сред 38 000 души, доказа, че хората, които си поспиват до по-късно през съботите и неделите, не са застрашени от същите здравни опасности. При тях няма и риск от ранна смърт.

"Продължителността на съня е важна за дълголетието", заяви Торбьорн Акерстед от Stress Research Insitute в Швеция, цитиран от The Guardian. 

В проучването са взети под внимание и фактори като пол, тегло, физическа активност, тютюнопушене, натоварване на работа. Резултатите сочат, че сред хората, спящи по 5 часа на денонощие, има с 65% по-високо ниво на смъртност. Но тези от тях, които наваксват със съня през уикенда и тогава спят по 8 и повече часа, нямат завишен риск от преждевременна смърт.

Любопитно е, че след 65-годишна възраст не се забелязва зависимост между продължителността на съня и смъртността. Според изследователите възрастните хора се нуждаят от по-малко сън, а и през седмицата спят по повече часове.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички