Ще останат ли 1 млн. души без парно през зимата?


Ще останат ли 1 млн. души без парно през зимата?
Снимка: Thinkstock

5602

1 милион души в София могат да останат без парно срещу зимата. Лошият сценарий изглежда все по-реален заради постоянно растящите дългове на "Топлофикация София" към "Булгаргаз".

До 25 октомври столичното парно трябва да погаси задълженията си за газ в размер на 130,7 млн. лв. към обществения газов доставчик. Ако не го направи, "Булгаргаз" ще спре подаването на гориво, което пък ще доведе до оставане на 1 милион столичани на студено, обявиха от дружеството пред вестник "Телеграф". "Булгаргаз" плаши да прекрати договора с "Топлофикация - София"

Принудени

От компанията обясниха, че ще са принудени да прекратят договора за доставка на природен газ с "Топлофикация София" с цел да гарантират газа на всички останали клиенти. До тази ситуация се стигна, след като дългът не е погасен въпреки множеството изпратени писма до "Топлофикация София" и всички отговорни институции през последните месеци, проведените разговори и срещи. Не е предложено и решение, гарантиращо изплащането му, твърдят от "Булгаргаз". "Булгаргаз" съди "Топлофикация София", има ли риск за парното?

Дълговете на столичното дружество са близо 131 милиона лева, което се равнява на 30% от приходите на "Булгаргаз". Това трупане на дълг се случва всяка година по това време, като задълженията достигат до 200 милиона. Въпреки това газовото дружество е на печалба.

"Всички останали клиенти на "Булгаргаз" си плащат. Ако в Европа не си плащаш, ти спират газа", заяви пред bTV директорът на газовото дружество Николай Павлов и отбеляза, че сега ситуацията е много трудна заради повишените цени на синьото гориво на международните пазари. Въпреки кризата в световен мащаб "Булгаргаз" е осигурил достатъчно гориво за своите клиенти и то на по-добри цени от тези в момента в Европа, категоричен е Павлов.

Няма как да се поставят под риск доставките на газ към другите клиенти, които са газоразпределителни дружества и индустриални предприятия с непрекъсваем процес на производство и си плащат задълженията, заявиха от "Булгаргаз".

Незаконно е да спрат газа

Столичани няма да останат без топла вода и парно, въпреки дълговете на "Топлофикация София". Ние сме структурирани заедно с "Булгаргаз" като специални компании – според лиценза на "Булгаргаз", прекъсването на газоподаването е невъзможно. По никакъв начин ние не можем да си позволим прекъсване на топлодаването. Това каза пред bTV изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров. 

Възможно е увеличението на цената на парното и топлата вода от януари, 2022 г. да е много над 20%, което сега виждаме, призна обаче Александров. С колко ще скочат сметките за парно?

Ако имахме възможност, щяхме да платим веднага на "Булгаргаз". Няма как да съберем 131 млн. лева до 25 октомври, за последния месец имаме фактури само за 13 млн. лева, обясни Александров, но добави, че всяка седмица подопечното му дружество превежда между 8 и 10 млн. лева на "Булгаргаз". И добави, че се търси държавна помощ, като се надява скоро на позитивна новина. Запорират сметките на "Топлофикация София"?

В момента купуваме газa за 100 единици и продаваме за 50. Винаги е било така, макар и с доста по-малка разлика, но сега тя е огромна, оплаква се Александров пред bTV. И представи графика, че от началото на тази година дружеството има 108 млн. лева недовзет приход, като според графиката КЕВР определя цена на мегаватчас за дружеството от малко над 97 лв., а всъщност на свободния пазар цената е над 198 лв. 700 милиона лева са дълговете на "Топлофикация София" към БЕХ

Има ли решение

Възможното решение на проблема би било Българската банка за развитие да погаси дълга на дружеството срещу собственост и съответно да поеме управлението на дружеството. Това коментира бившият зам.-финансов министър Атанас Кацарчев.

Според него друг вариант е банката да отпусне кредит, като общината стане съдлъжник. Винаги има начин, но последните години "Топлофикация", която теоретично трябва да е на печалба, затъва все повече, коментира финансистът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички