Ще освободят ли чиновниците 1200 паркоместа в столицата?


Ще освободят ли чиновниците 1200 паркоместа в столицата?
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

3460

Над 1200 паркоместа в столицата, особено в центъра са заети от държавни и общински институции, алармираха от "Спаси София". Особено критичен е проблемът в центъра, където недостига на места за паркиране е най-сериозен, а пространството - силно ограничено. Данните за огромния размер на проблема идват след внесен доклад на Бонев за намаляване на служебните абонаменти на институциите, с което ще се въведе ред в паркирането, ще се сложи край на привилегиите за чиновниците и ще се осигурят стотици допълнителни места за софиянци. Планира се поскъпване на "синя" и "зелена" зона в София 

Освен че заемат местата, институциите не плащат за това и Общината губи милиони всяка година, проблемът е изключително сериозен поради факта, че повечето места за паркиране се намират в имоти, които са общинска собственост и в рамките на Синя и Зелена зона. "Институциите нямат нормативно основание така грубо да заграбват и ограждат общински имоти, при това без да плащат за това или да имат сключен договор с ЦГМ.” заяви общинският съветник Борис Бонев.

Като примери той посочи паркингите около Министерство на икономиката, зад Министерски съвет, ВАС и ВКС, които са окупирали тротоара пред тях, дъгата около храм-паметника „Св. Александър Невски”, където безплатно паркират служителите на Столичната община и Народното събрание... Според съветника от Спаси София, още по-скандални са институциите, които в абсолютно нарушение на закона отнемат и понякога физически заграждат за себе си цели улици, които са общинска собственост. 

Общинският съветник допълни, че произволът в паркирането не само намалява паркоместата за живущите, но и косвено спомага за мръсния въздух, грозната и рушаща се градска среда и задръстванията. „Вместо с личен пример да насърчават екологични форми на придвижване, институциите спомагат за едни от най-сериозните проблеми на града ни. Това категорично трябва да спре чрез балансирана политика за внасяне на ред и справедливост в паркирането, особено в центъра”, заяви Бонев. 

Той отбеляза, че от "Спаси София" не веднъж са алармирали за проблема. С освобождаването на служебни места на институциите ще се обособят над 600 нови места в Синя зона за ползване от живущи и приходящи. Това е огромен ресурс - около 12% повече места, спрямо наличните в момента, което съществено ще подобри ситуацията с паркирането, изтъкна Бонев. "Практически без никакви разходи ще осигурим капацитет колкото за един голям етажен паркинг в центъра, затова призовавам всички политически сили в Общинския съвет да подкрепят разумното ми предложение, което е в интерес на софиянци”, добави той. 

По време на пресконференция пред Министерството на икономиката Борис Бонев лично предаде писмо на Министъра на икономиката, с което призовава служебния министър Кирил Петков доброволно да се откаже от 40-те паркоместата около сградата на Министерството. Бариери – ползи и решения при контрол на достъпа 

„Убедени сме, че само с личен пример институциите могат да покажат, че заявките на служебното правителство за започване на необходимата промяна и нормализация на обществения договор не са само празни думи. Поради тази причина от екипът на „Спаси София” днес ще внесем писма във всички министерства с призив да се откажат от привилегированите паркоместа.”, заяви независимият общински съветник.

"Очаквам и разчитам, че служебните министри и служебният министър-председател, предвид заявката им за нов морал и нов начин на управление, ще приемат присърце тази инициатива и ще докажат, че и за толкова важна тема като тази за използване на градското пространство, те ще имат волята да наложат това да се случи и тези паркоместа да бъдат премахнати от публичните пространства", заключи Бонев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички