Ще поскъпнат ли горивата след ембаргото за внос на руски нефтопродукти в ЕС?


Ще поскъпнат ли горивата след ембаргото за внос на руски нефтопродукти в ЕС?
Снимка: iStock

6753

Забраната за износ на продукти от руски петрол няма да доведе до недостиг или поскъпване горивата у нас, тъй като България има право да получава руски нефт и да го преработва още 2 години, така че горивата от него ще се продават без проблеми у нас. Горивата от руски петрол може да се изнасят за трети страни извън ЕС. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в коментар за Expert.bg. Ембаргото срещу руския нефт не плаши България, но има друг по-голям риск

В следващите седмици ще продължим да получаваме горива от Нефтохим на много добри цени, особено в сравнение с горивата, които можем да получим от съседни държави, твърди Терзиев. В кои страни горивата са най-евтини? Сред тях ли е България?

Казахстански вместо руски нефт

Междувременно "Лукойл Нефтохим Бургас" ще търси и други източници на петрол. Рафинерията постепенно ще започне да преработва до 40-50% неруски нефт, най-вероятно от Казахстан.

Петролът може да продължи да бъде товарен от руски пристанища, но няма да е руски, а казахстански. "Същите танкери от същото пристанище, което и до момента обслужва рафинерията в Бургас, могат да бъдат натоварени и с казахстански нефт", посочва Живодар Терзиев.

Казахстанският петрол вероятно ще бъде по-скъп от руския, защото не е под санкции, и ще се използва главно за износ. Това ще даде възможност на рафинерията в Бургас да продава продуктите си и в ЕС, и в други страни (например балканските, които не са членки на блока). "Това е правилният подход, защото ще се получи децентрализация на доставките", смята шефът на БПГА. Може ли България да се справи без руски петрол?

Другият вариант е да се заложи на по-далечни доставки от Близкия изток, Северна Африка или Персийския залив, което е по-трудно, бавно и скъпо, така че е малко вероятно. Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол

"Лукойл Нефтохим" все по-често ще трябва да поглежда към петрол, различен от руския и до средата на 2024 година изцяло да настрои доставките си към неруски нефт, предвижда експертът. "Лукойл Нефтохим" разкри откога ще работи с неруски нефт

България поддържа достатъчни запаси и не би трябвало да има недостиг на дизел, ако рафинерията в Бургас продължи да работи нормално. Тъй като Ронесец (на снимката горе) е сравнително малка нефтобаза, част от тези резерви се съхраняват под формата на петрол в други европейски държави – най-вече в Унгария, Словения и Италия. За всеки случай търговците на горива се оглеждат и за алтернативни доставки, особено на дизел, за да се подсигурят.

Няма да има рязко поскъпване на горивата

Цените на бензина и дизела в България паднаха преди коледните празници, а по-евтините цени на колонките се задържаха и през януари. През февруари също няма да има особена променя в цените на горивата, като дори има вариант леко да паднат. "В момента няма пазар и няма как да има по-високи цени", категоричен е Терзиев. Бензинът и дизелът неизбежно падат преди Коледа

През март горивата в страната може леко да поскъпнат заради по-голямото потребление на земеделските производители, строителите и превозвачите, но покачването ще е малко.

На задържането на цените у нас влияят и международните цени на горивата. 1 тон дизел в момента струва 860 долара, колкото преди войната, а преди месеци е стигнал 1400 долара, което е изненадващо и за шефа на БПГА.

По повод разликите в цените на горивата на различните вериги бензиностанции у нас, Терзиев изтъкна, че в България има търговци, които още от декември внасят горива от неруски нефт. Това се случва с по-трудна логистика, от по-далечни места, което впоследствие оскъпява и цените на колонката.

"Нормално е, когато се предлага неруски бензин от Румъния, неруски дизел от Гърция, горива от Сърбия, които са произведени от дошъл по Адриатическия тръбопровод неруски нефт, то на някои бензиностанции някои горива да са по-скъпи, а на други да са по-евтини", обясни Живодар Терзиев. Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

След 5 февруари ще виждаме повече такива разлики в цените, което е напълно нормално, смята той.

Компенсации за горивата

Отстъпката за горивата от 25 стотинки вече е в историята, но срещу България вече се води наказателна процедура от ЕС, след като шофьори от чужди държави са се оплакали, че им е била отказана отстъпка при зареждане на български бензиностанции. Това може да доведе до милиони глоби за страната ни, предупреждава експертът.

Обещаните от служебното правителство нови компенсации за горивата се очаква да започнат през март или април, когато ще има и по-голямо потребление у нас. Компенсации за горивата: Няма да са 1 лев и няма да са за всички

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко ще плащаме за гориво след преместването на "Лукойл" у нас?

Европа спешно се запасява с руски дизел, преди да започне ембаргото

Ако колата ви е на дизел, скоро ще плащате повече

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Европа е на прага на криза с дизела. Какво следва?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички