Ще преполови ли ЕС парниковите емисии до 2030 година?


Ще преполови ли ЕС парниковите емисии до 2030 година?
Снимка: iStock/Guliver

3108

Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха тази нощ временно съгласие, с което климатичните цели до 2050 година се превръщат в закон. Според него намалението на парниковите емисии до 2030 година трябва да бъде с най-малко 55%, спрямо нивата от 1990 г., предаде БНР. 

Споразумението идва след интензивни преговори между Европарламента, който искаше намаляване от поне 60% и лидерите на страните членки, които се договориха за цел от 55% през ноември. France 24: В зависимата от въглища България целта на ЕС за климата е пред провал

Преговорите по темата бяха в задънена улица в продължение на месеци. Те бяха подновени в ранния следобед вчера и продължиха до ранните часове на тази сутрин. 

Целта на ЕС ще бъде включена в „климатичен закон“. 

„Европейският климатичен закон съдържа ангажиментите на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и междинна цел за ограничаване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г.“, обяви ЕК в изявление. 

Португалското председателство на ЕС приветства постигането на споразумението, наричайки го „силен сигнал за целия свят“. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта: „Климатичният закон поставя ЕС на зелена пътека за едно поколение. Това е нашият обвързващ ангажимент към децата и внуците ни“. Емисиите от въглероден диоксид пак са на нивата отпреди пандемията

Природозащитни неправителствени организации и „зелени“ евродепутати не са съвсем съгласни, като германският политик Михаел Блос написа в Twitter, че законовата рамка „не отговаря на нейните амбиции“. 

„Това не е Зелената сделка, от която се нуждаем, за да се справим с климатичната криза и не е достатъчна за Парижкото споразумение“, добави той. Най-големите банки вложили $3,8 трлн. в изкопаеми горива въпреки климатичните промени

Споразумението става факт преди климатичната среща на върха, организирана от президента Джо Байдън, на която се очаква САЩ да обявят своята цел.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички