Ще се справим ли с идващата финансова рецесия?


Ще се справим ли с идващата финансова рецесия?
Снимка: iStock

11504

Разрастващата се пандемия от коронавирус парализира световната икономика. Предприемат се драстични мерки и невиждани в мирно време ограничения, за да бъде удържан вируса. В момента светът е в някаква форма на карантина с акцент върху социалното дистанциране. Всички – от държавните лидери и институциите до медии и знаменитости – ни призовават основно да си стоим вкъщи.

Икономика под карантина

В резултат на ограниченията цели индустрии спряха работа, а икономическите щети са огромни. Свидетели сме на невиждано свиване на икономиката в повечето региони.

В производството този ефект засега остава ограничен, но секторите на услугите са в тежко положение. Например, броят нови безработни в САЩ експлодира до 3.3 млн. души – най-високото ниво в историята.

По-задълбоченото свиване на световната икономика през следващите месеци е неизбежно. Предстоят поне две последователни тримесечия на свиване на икономическата активност. След този период постепенното олекотяване на карантинните мерки и огромните фискални и монетарни стимули ще засилят потребителското доверие и икономическото възстановяване.

Безпрецедентни мерки

През последните дни държавите обявиха широк набор от подкрепящи мерки за икономиката. Те са толкова мащабни и всеобхватни, че са без прецедент в историята. В над 20 държави лихвите бяха понижени през последните седмици. Федералният резерв на САЩ намали основната лихва почти до 0%.

В какво да инвестираме по време на криза, четете тук.

Монетарни инжекции и по-гъвкави правила също действат в подкрепа на финансовата система. Европейската централна банка използва именно този тип мерки, тъй като лихвите в Европа са много ниски (някои дори са отрицателни). Първоначално това действие беше прието скептично, но в същността си е разумен и адекватен пакет от мерки.

Програмите за обратно изкупуване на финансови активи също бяха увеличени драстично. Федералният резерв премахна ограничителния си таван за покупки, а ЕЦБ разшири обхвата на планираните покупки на две стъпки, достигайки 900 млрд. евро и значително олекоти режима на прилагане за някои страни-членки.

Държавите извадиха тежката артилерия

Правителствата също се включиха. Те започнаха да отлагат или направо да отменят различни данъци и осигурoвки. Освен това предоставиха гаранции за кредити, за да подкрепят компаниите в затруднено положение.

Беше отпусната и временна директна финансова помощ за семейства в нужда. Прилагат се и мерки, целящи да подпомогнат бизнеси и потребители в периода на карантина без твърде сериозен спад в доходите.

Намираме се в сериозна криза, но и мащабът на мерките е невиждан. В САЩ програмата за икономическа помощ достигна 2 трлн. долара или почти 10% от БВП. В Европа, Германия изпревари останалите с допълнителни стимули от почти 4% от БВП и допълнителен фонд за гаранции за германските компании. В други европейски страни мерките са по-умерени, но сериозна подкрепа оказват автоматични стабилизатори в системите за социално подпомагане.

Какво се случва на пазарите и кои са най-сигурните активи, четете в Actualno.com.

От какви други инвестиционни възможности може да се възползвате, четете тук.

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички