Ще създаде ли САЩ криптовалута, заменяща долара?


Ще създаде ли САЩ криптовалута, заменяща долара?
Снимка: iStock

5196

Централните банкери в САЩ продължават да проучват възможността за разработване на криптовалута, която да бъде пряко достъпна за бизнеса и домакинствата, потвърждава председателят на Федералния резерв Джером Пауъл пред депутатите, съобщава Business Insider.

"Докато в момента не разработваме криптовалута на централната банка, ние направихме оценка и продължаваме внимателно да анализираме разходите и ползите от подобна инициатива в САЩ", обяснява той.

Поддържана от централната банка криптовалута в най-голямата икономика би била безпрецедентна и би породила множество правни и оперативни въпроси.

Пауъл коментира, че това ще бъде внимателно обмислено от политиците, но добави, че САЩ могат по някакъв начин да бъдат по-добре позиционирани от другите страни, които са разгледали такова предложение.

"Ние внимателно наблюдаваме дейностите на други централни банки, за да идентифицираме потенциални ползи, които могат да бъдат от значение в контекста на САЩ. Нашето наблюдение е, че много от предизвикателствата, пред които те се изправят, не се отнасят за САЩ", каза управителят на Фед.

Пауъл отговаря на въпроси, повдигнати от представителите Френч Хил и Бил Фостър, които през септември заявиха, че централната банка трябва да обмисли криптовалута, поддържана от САЩ, за да остане конкурентоспособна.

"Притесняваме се, че превъзходството на щатския долар може да бъде в опасност от широкото приемане на криптовалути. Може да стане все по-наложително Федералният резерв да се заеме с проект за разработване на щатски долар - криптовалута", обясняват депутатите в първоначалното си писмо до Пауъл.

Предложенията за цифрова валута се появиха в частния сектор през последната година, включително във Facebook и водещите банки JPMorgan и Wells Fargo, които някои политици определят като потенциални рискове за паричната политика и финансовите регулации.

"Мисля, че сме съгласни, че Libra предизвиква много сериозни опасения за неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите, финансовата стабилност. Те ще трябва да бъдат внимателно и публично оценени, преди това да продължи", коментира Пауъл през юли относно криптовалутата на Facebook.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички