Ще въведе ли Русия 4-дневна работна седмица?


Ще въведе ли Русия 4-дневна работна седмица?
Снимка: Getty images/Guliver

3274

Руското министерство на труда ще обсъди експеримент за въвеждане на четиридневна работна седмица в предприятия, включени в националния проект за повишаване на производителността, пише вестник "Известия".

Изданието се позовава на заместник-министърa на икономическото развитие Пьотър Заселски.

Отбелязва се, че списъкът на компаниите включва предприятия в в сферата на преработвателната промишленост, селското стопанство, научните и техническите дейности, както и строителството.

"В предприятията работниците не правят нищо през 30-40% от времето. Нашата задача е не да съкратим работния ден, а да ги направим полезни", обясни зам.-министърът.

Заселски добави, че към момента няма ясни параметри за периода за извършване на прехода към четиридневна работна седмица. Окончателното заключение относно намаляването на работната седмица според него може да се направи, когато схемата се тества в голям брой компании, тъй като експеримент в рамките на само едно предприятие ще бъде неубедителен, предаде БГНЕС.

Темата за възможен преход към четиридневна работна седмица в началото на юни засегна премиера Дмитрий Медведев. Според него това е реално, но "не на момента".

"Това трябва да бъде придружено от повишаване на производителността на труда, от една страна, ако това е пълноценна работна седмица и, разбира се, запазването на наличните заплати", заяви Медведев.

Идеята беше подкрепена от Федерацията на независимите синдикати, а министерството на труда и социалната защита трябва да информира правителството за позицията си до края на септември.

Министърът на икономическото развитие Максим Орешкин заяви пред РИА Новости, че преходът е възможен само ако нивото на доходите и производителността на труда са високи.

От своя страна, според проучването, повечето работодатели в Русия не подкрепят прехода към четиридневна работна седмица.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички