Ще затварят заведения, в които системно се нарушава забраната за пушене


Ще затварят заведения, в които системно се нарушава забраната за пушене
Снимка: БГНЕС

4823

Здравното министерство узря за предложенията на неправителствения сектор да се налагат по-драстични санкции при нарушаване на забраните за тютюнопушене на закрити обществени места. При системно нарушаване на забраната за пушене съответният обект ще се спира от експлоатация за определен срок. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвяни от МЗ.

Идеята заведенията рецидивисти да бъдат затваряни е на неправителствените организации "Коалиция за живот без тютюнев дим" и Сдружение "България без дим". Тя предвижда кръчми, в които се пуши, въпреки че имат наложена глоба за повторно нарушение, т.е. при регистриране на трето нарушение, да бъдат затваряни за 6 месеца, а на видно място да се слага табела за причината. Двете организации се мотивират, че има заведения, които са глобявани многократно, но въпреки това в тях продължава да се пуши. Не е ясно дали от МЗ ще се съгласят на толкова тежки мерки, или санкциите ще са много по-леки - например заведенията да се затварят след няколко нарушения, и то само за около месец, пише в. "Сега".

МЗ ще предложи и други мерки за по-добър контрол. "Предвижда се управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран", обясняват от ведомството. В момента често актовете, наложени от здравните инспектори, падат в съда, защото по закон отговорността се носи от представляващ юридическото лице, а той обикновено не е в обекта при проверката и актът е издаден на друг. Друга промяна предвижда повече институции да могат да налагат глоби, а не както сега - само регионалните здравни инспекции. Сред тях вероятно ще са МВР, агенцията по храните, инспекцията по труда.

Със законопроекта ще се забрани и употребата на наргилета. В момента е разрешено да се пуши наргиле в закрити обществени пространства, няма ограничения и за възраст и те се предлагат и на деца. МЗ обяви, че ще вземе мерки, още в края на лятото на миналата година, но все още няма внесени предложения.

Засега не е ясно ще има ли промени и в друга пробойна при контрола на забраните за пушене - липсата на законов регламент какво точно е закрито обществено пространство. В момента това не е описано нито в закона, нито в наредбата към него, което позволява временни конструкции, покрити и затворени отвсякъде, да се водят открити пространства и в тях да се пуши.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички