Системата или преподавателите са виновни за лошите резултати в гимназията?


Системата или преподавателите са виновни за лошите резултати в гимназията?
Снимка: iStock/Guliver

5852

Учениците по-трудно възприемат знанията по природни науки спрямо 2016 година. Това става ясно от обявените днес резултати на училищата по теста на PISA за 2018 година, предаде БГНЕС.

Изследването на PISA е проведено между 10 април и 17 май в 197 училища. Обхваща 6900 ученици от 7 и 9 клас.

Резултатите показват, че не се наблюдават и по-добри постижения по четене. Спад има и по отношение на математиката. При математиката всъщност щетите са най-малки - за три години, между 2015 и 2018 година, средният ни резултат е намалял с 5 пункта. За сравнение, при науките понижението е 22 пункта, а при четенето - 12 пункта.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че не бива да се правят кардинални изводи по математика и по четене, тъй като резултатите са в границите на статистическата грешка. Отстъплението по природни науки обаче буди леко притеснение и трябва обстойно да се анализира.

Няколко са причините за резултатите, според Вълчев. Една от причините е образователната ни система, която десетилетия наред е учила децата повече на теория и по-малко на умения. Настоящите ученици, които са се явили на PISA все още са по старите системи. Дали има ефект от промененото обучение, според министъра трябва да се извъртят два образователни курса и тогава да се правят изводи.

Другата причина според министъра, е способността на преподавателите да поднасят материала атрактивно, а не със зубрене и да изискват същото от учениците. В тази връзка повече ще се изисква от регионалните образователни инспекторати, които ще следят как се преподава, а не само дали учителят спазва точното разпределение на учебното съдържание за съответния ден и час.

Вълчев отбеляза, че от следващата година приоритетно ще се финансират онези училища, които залагат на иновативно обучение и създават подготвени кадри с умения, а не само на теория.

Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) е разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 1990-те години като периодично международно стандартизирано оценяване на 15-годишните ученици. Защо се провежда - за да определи доколко учениците са подготвени за съвременното общество на познанието.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички