Ситуацията с чумата е кризисна, проверяваме всичко, заяви Радев


Ситуацията с чумата е кризисна, проверяваме всичко, заяви Радев
Снимка: БГНЕС

2628

Ситуацията с чумата по дребните преживни животни наистина е кризисна, опасността е реална. Всичко, каквото се сетите, се проверява. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в парламента.

Искам да благодаря на опозицията, защото в такава ситуация със сигурност се правят грешки. Сега сме тук освен да кажем какво е развитието, да помолим отново за разбиране и за доверие. Поискаха от нас заповеди, мисля, че го направихме. Според нас всичко е законно, поясни Радев.

Една от задачите на щаба е да намери причината. Всичко, каквото се сетите, се проверява. Особено внимание се отделя на границата. По Дунав също - каквото можем, и там ще спрем. Има един 10-километров периметър, който ние го наблюдаваме денонощно. След това имаме трикилометров периметър, в който всичко се проверява. Сваляме месо, овче и козе, от камионите и всичко това е се изземва. Съдействаме на ветеринарите. Никой не трябва да пристъпва указанията на полицията, заяви още Валентин Радев.

Според него всички, които отиват в засегнатите райони, не съзнават, че разнасят зараза. „Всички, които идват да помагат на баба Дора или на когото друг поискат, не съзнават, че това е пренасяне на зараза. Ще бъдем строги, не защото не трябва да знаете какво става там, а защото разнасяме зараза“, посочи министърът.

В Народното събрание беше и колегата му Румен Порожанов, който отново заяви, че в стадото на станалата известна баба Дора няма открит позитивен резултат.

Вирусът е три валентен, като генотипът на този вирус е в различна степен на проявление. Вирусът, който е в турската република, е с много по-бавно проявяване на клинична пътека и бавна смъртност.

Взети са над 6000 проби. 400 от тях са изпратени до френската лаборатория. Неслучайно днес имаме мисия, която приключва своята работа. Към момента единствено в село Шарково имаме едно стадо, което не е евтаназирано, и още две по-малки в същото село, поясни земеделският министър.

За град Болярово самата ферма от 200 и няколко овце, тя е изолирана и няма никакъв достъп до стадата в останалите населени места и се разбрахме със собствениците, че ще вземем втори проби. Въпреки това, отложихме за днес да се вземат пробите и се прави всичко възможно да не се допуснат нашите лекари. В стадото на баба Дора няма открит позитивен резултат, поясни още веднъж земеделският министър.

Това, което можем и правим, разбира се, имахме определени комуникационни проблеми в първите дни, потвърждава се, че това са правилните мерки. Обезщетенията се изплащат. Днес се изплащат в кметствата. В понеделник всички скотовъди от Шарково, също ще получат обезщетенията си, каза Порожанов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички