Скача цената на шопската салата


Скача цената на шопската салата
Снимка: iStock

6986

Любимата на българите и чуждите туристи у нас шопска салата поскъпва. Това е поредният удар по родния туризъм, след като само за седмица цените на основните ѝ съставки - домати, краставици и дори сиренето с растителни мазнини, което основно се слага в салатата в ресторантите у нас, са се повишили, пише вестник "Труд".

Най-голямо е поскъпването при краставиците – цената на вносните се е вдигнала с 9,1% и се продават по борсите по 1,80 лв. за кг, а на оранжерийните – с 10,2 на сто и на едро стигат до 2,40 лв. за килограм. При доматите увеличение има на стоката от парници с 4 на сто само за седмица, като на тържищата килограм от тях вече струва над 3 лева.

С 2 на сто е поскъпнало сиренето с растителни мазнини, което се продава по 3,60 лева килограм. Заради далеч по-ниската си цена именно него използват в салатите и пиците в заведенията. Цената на истинското сирене – от краве мляко – намалява, но дори и така не пада на борсите под 6,80 лв. за килограм.

Продължава да се вдига и цената на олиото, като литър вече се продава по 3,14 лева и то на едро, а в магазините на дребно гони 4 лева.

Повече от началото на април плащаме и за фасул, и брашно, като цените им са се увеличили съответно с 2 и 4 на сто за седмица.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички