Скачат цените на такситата в София


Скачат цените на такситата в София
Снимка: БГНЕС

7851

Таксиметровите услуги в София поскъпват сериозно от 1 януари 2022 г. С почти пълно единодушие (43 гласа "За" и само 1 "въздържал се") Столичният общински съвет одобри предложените от Комисията по транспорт цени, гласувани в понеделник. Подготвят голямо поскъпване на такситата в София

Минималната дневна тарифа вече ще е 1,05 лева на километър, а минималната нощна – 1,21 лева. Максималната цена за превоз през деня става 1,78 лв., а нощем – 2,19 лв. Повечето големи столични таксиметрови компании возят на минималните тарифи за километър. 

Минималната дневна цена на километър ще поскъпне с над 36% (28 стотинки), а минималната нощна – с 37,5% (33 стотинки) от началото на следващата година. Максималната дневна тарифа на изминат километър пък ще се повиши с 37% (48 стотинки), а максималната нощна –с 37% (59 стотинки). Тоест столичните таксита ще поскъпнат средно с около 37%. Такситата поскъпват, ето защо и с колко

До Нова година ще действат старите цени на такситата – 0,77 лв. минимално на километър през деня и 0,88 лв. през нощта. Горната граница пък е 1,30 лв./км денем и 1,60 лв./км нощем.

Цените на таксиметровите услуги в София не бяха повишавани от 9 години. За този период разходите на таксиджиите са нараснали със 134%, твърдят от бранша.

Това е второто поскъпване на таксиметровите услуги, след като през пролетта редица таксиметрови компании увеличиха първоначалната такса, която също не беше пипана от години. В момента качването в повечето таксита в столицата струва 1,54 лв. през деня и 1,76 лв. през нощта. Само една от по-големите компании поддържа по-високи тарифи – 2,23 лв. през деня и 2,54 лв. през нощта, но повикването на колите ѝ е безплатно. Качването в такси поскъпна двойно

СОС: Новите цени са съобразени с инфлацията

Главните аргументи за поскъпването са натрупаната инфлация и скокът на цената на природния газ.

"Ние сме използвали за база сега съществуващите цени и сме предложили те да се актуализират с натрупаната инфлация, прогнозната инфлация за следващата година и цената на природния газ, която участва като компонент 20% от стойността на тези цени. По закон таксиметровите превозвачи сами могат да определят своите цени, между минималните и максималните в общинския съвет. В тази ситуация, когато всичко се вдига, част от исканията на таксиметровия бранш за промяна на цените са основателни", обясни по-рано днес председателят на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера.

Контрера предлага да се изработи безспорна методология за определяне на действащите цени на услугата. Според Закона за автомобилните превози това трябва да се реши от общинските съвети. "Личното ми мнение е, че това е свободен пазар и не би трябвало да има минимална цена на услугата, но законът го изисква и ние го спазваме", каза той.

Заради Covid кризата таксиметровите шофьори ще плащат минимален данък от 300 лева за следващата година. За разликата до 850 лева ще се очакват компенсации от държавата.

Таксиджиите са недоволни, искат още по-високи цени

От Националния таксиметров синдикат не са доволни от приетите цени, тъй като смятат, че са под себестойността на услугата. Според тях реалните минимални цени за превоз в София са 1,42 лв. на километър за дневна тарифа и 1,74 лв. за нощната. Така един шофьор, при 22 работни дни в месеца, ще може да си гарантира 1600 лева заплата.

Синдикалистите предупреждават, че новите тарифи ще доведат до намаляване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси.

"Себестойността за 1 км за пробег е 0,97 лв. До 1,05, което Столична община разреши, са 8 стотинки разлика. Искам аз да обясня на обществеността как един таксиметров шофьор при 105 км пълни на ден, което означава, че той ще прави 8,40 лв. приход, или печалба, или заплата, както искат да разбират, как той ще си изхрани семейството?", обяснява Петър Владимиров от Националния таксиметров синдикат, цитиран от БНР.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички