Скок в цената на природния газ и топлинната енергия от 1 юли


Скок в цената на природния газ и топлинната енергия от 1 юли
Снимка: iStock/Guliver

3065

Рязкото увеличение на международните цени на природния газ, на петрола и на квотите за въглеродни емисии принуждават регулатора от 1 юли да увеличи значително цените на природния газ и на топлинната енергия. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, предава БГНЕС.

Днес КЕВР проведе заседание, на което утвърди цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е да бъде в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Според изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов независимо от международните пазари цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за м. юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира Иван Иванов от своя страна.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички