Скъпият газ предизвика масови фалити в енергетиката във Великобритания


Скъпият газ предизвика масови фалити в енергетиката във Великобритания
Снимка: British Gas

3406

1,5 милиона британци са преминали към нови енергийни доставчици, след като само за две седмици фалираха още около 10 компании в бранша. В същото време от Английската централна банка (Bank of England) предупредиха, че инфлацията може да скочи над 4% до края на годината в резултат на енергийния ценови шок. Великобритания ще строи нови атомни централи

Британското правителство продължава да твърди, че потребителите нямат основания за притеснения въпреки продължаващите фалити на енергийни компании, предава БНР.

В случай на фалит на доставчика им енергийният регулатор Ofgem има планове за пренасочването им към други компании, така че доставките на газ и ток няма да бъдат прекъснати. Проблемът идва от това, че те вероятно ще плащат по-високи сметки с новите си доставчици.

След вчерашния фалит на Avro Energy и Green техните около 850 000 клиенти ще бъдат прехвърлени към други доставчици, повечето от които са с по-високи цени. От Green предупредиха, че по-големите компании не са застраховани и също могат да бъдат изправени пред сериозни проблеми заради кризата с високите цени на газа.

В момента има таван на цените за потребителите и Ofgem не смята да го променя, а това в момента погубва по-малките компании, които не могат да надвишат тази цена, за да покрият загубите си. Малките компании освен това са недоволни от политиката на правителството да не предлага спасителни финансови пакети. Готвят ново голямо поскъпване на газа през ноември

Енергийният пазар във Великобритания бе засегнат на практика още преди последното покачване на цените на природния газ. От повече от 70 енергийни доставчици в страната през 2018 г. в момента са останали малко над 30. Експерти предричат, че до края на годината ще останат само 10.

В същото време от British Petroleum (BP) предупредиха, че временно ще затворят някои бензиностанции поради недостиг на шофьори. Компанията има около 1200 бензиностанции на Острова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Брекзит + COVID-19 изпразниха супермаркетите във Великобритания

След Brexit: Милиарди за мита, липса на работници и тонове документи

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички