Слагаме само одобрени от фирма водомери и топломери


Слагаме само одобрени от фирма водомери и топломери
Снимка: iStock

8284

Потребителите трябва да внимават, когато сменят топломерите и водомерите си с такива с дистанционен отчет. Причината е, че уредът трябва да може да се отчита дистанционно от топлинния счетоводител, който обслужва етажната собственост, обяснява пред вестник "Труд" Милена Стоянова, управител на една от фирмите за дялово разпределение. Всички водомери и топломери трябва да са с дистанционно отчитане

От 12 март 2021 г. с промени в Закона за енергетика стана задължително монтирането на водомери за топла вода, топломери и разпределители, които да се отчитат дистанционно. "На практика от тази дата, ако се наложи да подмените водомер за топла вода, защото е стар или поради ремонт на банята например, то следва да направите това с уред, който е с дистанционно отчитане", посочи Стоянова.

Според промените дистанционните водомери, които монтират клиентите в домовете си, трябва да са доставени или одобрени от фирмата топлинен счетоводител. "Този, който чете топломерите, трябва да може да отчита и дистанционните водомери в сградата, за да се гарантират коректни сметки", допълни Стоянова.

Проучване, поръчано от фирмата, показва, че пандемията от COVID-19 е накарала клиентите да предпочитат дистанционното отчитане на уредите, без да влиза отчетник в дома. То е проведено през март 2021 г., сред 600 граждани от домакинства, използващи парно в София.

53,8% от абонатите заявяват, че отчитането на уредите извън дома е много полезно в условията на COVID-19, 24,7% казват, че има полза от него, а едва 11,7% смятат, че тази услуга няма да намали риска за здравето на самите тях и семействата им. 53% от запитаните заявяват, че предпочитат уредите и водомерите са се отчитат от дистанция.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички