След мощния трус: Взривен газопровод, градове в руини и цели провинции без ток в Турция (СНИМКИ и ВИДЕО)


След мощния трус: Взривен газопровод, градове в руини и цели провинции без ток в Турция (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty images

8493

Силното земетресение, което разтърси Югоизточна Турция рано в понеделник, е нанесло сериозни повреди на енергийната инфраструктура на страната. Мощният трус с магнитуд 7,7-7,8 по Рихтер причини сериозни щети на инфраструктурата, особено в провинция Кахраманмараш, считана за епицентър на труса, казва пред репортери министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. За щастие няма щети по два критични нефтопровода и атомната електроцентрала Аккую, която е в процес на изграждане.

Земетресението, което е най-тежкото в Турция през настоящия век, събори стотици сгради и уби над 1000 души. Стотици са затрупани под развалините и се очаква жертвите да се увеличат, докато спасителните екипи претърсват останките от срутени сгради в градовете в района.

Нанесени са щети на газопроводи и електропроводи. Едно от най-пострадалите енергийни съоръжения е главният газопровод в квартал Тюркоглу в Кахраманмараш, близо до епицентъра на труса, който е избухнал, а тръбата е разкъсана. "Това е нашият главен газопровод, който пренася природен газ до Газиантеп, Хатай и Килис, особено до Кахраманмараш. Към момента може да има прекъсвания в тези провинции", казва турският енергиен министър.

По-рано държавният тръбопроводен оператор BOTAŞ каза, че потоците на природен газ са спрени към провинциите Газиантеп, Хатай и Кахраманмараш и някои други области в резултат на повреда на газопровод. Компанията съобщи, че няма щети по главните тръбопроводи.

Аварийни екипи вече работят по ремонта на повредените участъци, а приблизително 30 подстанции, принадлежащи на държавната електроразпределителна компания Türkiye's Electricity Transmission Corporation (TEIAŞ), са претърпели различна степен на щети.

В района са изпратени мобилни електроцентрали. Властите ще се опитат да доставят природен газ и електроенергия в ключови съоръжения като болници, обществени кухни и пекарни, както чрез газови бутилки, така и чрез мобилни генератори, обяснява Дьонмез.

Няма повреди по тръбопровода Киркук-Джейхан, пренасящ петрол от Ирак до Турция, нито по тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан и петролните потоци продължават и по двата, казва енергиен служител пред Reuters.

Операциите в петролния терминал Джейхан в южната провинция Адана обаче бяха преустановени, съобщи корабната агенция Tribeca, добавяйки, че се провежда спешна среща по въпроса. Терминалът на Източното Средиземноморие се намира на около 155 км от района на епицентъра на труса. Според Tribeca пристанищата в Югоизточна Турция са били засегнати от земетресението и се съобщава за забавяне на операциите.

Морските власти на Турция съобщиха, че пристанището Искендерун, разположено в южната провинция Хатай, е било повредено поради земетресение. След инспекциите на щетите властите обявиха в Twitter, че операциите продължават в пристанищата освен Искендерун.

Атомната електроцентрала Аккую, първото подобно съоръжение на Турция, което в момента се строи на брега на Средиземно море, не е повредена, каза служител от руската компания, изграждаща централата. "Трусове с магнитуд около 3 бяха усетени тук... но нашите специалисти не са разкрили никакви щети по строителни конструкции, кранове и оборудване", каза Анастасия Зотеева от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом".

"Въпреки това ние извършваме обширни диагностични мерки, за да сме сигурни, че строително-монтажните операции могат да продължат безопасно", казва тя, цитирана от агенция РИА Новости.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички