Сливанията и придобиванията по света на най-високо ниво от 1980 г.


Сливанията и придобиванията по света на най-високо ниво от 1980 г.
Снимка: iStock

3085

Въпреки че никой не знае какво ще представлява светът след кризата около COVID-19, бизнесът вече се подготвя за новата ера в стопанския живот. Само за първите три месеца на настоящата 2021 г., сливанията и придобиванията по света възлизат на впечатляващата сума от 1.3 трилиона долара. Това е ръст от 94% спрямо същия период на предходната 2020 г. и най-доброто първо тримесечие от 1980 г. насам, показват данните на Refinitiv, цитирани от CNN.

Стойността на сливанията и придобиванията надминава сумата от 1 трилион долара за трето поредно тримесечие. Технологичният сектор се отличава с високо ниво на активност. За първите 3 месеца на тази година, сделките в сектора са за общо 274 млрд. долара, което над 3 пъти повече спрямо нивата от 2020 г.

Компаниите, създадени специално за целите на конкретни сливания, също дават силно рамо. Тези фирми обикновено набират средства от инвеститори, след което тръгват на лов за перспективни бизнеси. Според данните на Refinitiv, този вид сделки достигат 110 броя на обща стойност 232 млрд. долара в рамките на разглеждания период.

Бумът на сливанията и придобиванията е добра новина за инвестиционните банки, които посредничат при сделките. Комисионните, получени от тях, са 39 млрд. долара през първото тримесечие, което е най-силният период от 2000 г. насам. Лидер в това отношение е JPMorgan Chase, следвана от Goldman Sachs и Morgan Stanley.

В началото на тази седмица, Microsoft обяви, че придобива разработчика на изкуствен интелект Nuance в сделка на стойност 16 млрд. долара, като сумата не включва дълговете на компанията. Това е втората най-голяма сделка в цялата история на софтуерния гигант, като лидер си остава придобиването на LinkedIn през 2016 г. за сумата от 26 млрд. долара.

Придобиването на Nuance трябва да помогне на Microsoft да увеличи влиянието си в здравната индустрия. Технологията на компанията помага на медиците при прием на пациенти, прегледи от разстояние (т.нар. телемедицина) и изготвяне на необходимата документация – все неща, които изживяват истински бум в резултат на пандемията.

През тази седмица компанията Grab обяви, че ще се слее със създадена специално за целта компания, която е подкрепена от Altimeter Capital. Сделката ще оцени азиатската компания за споделено пътуване и доставка на храна на сумата от близо 40 млрд. долара. Това сливане се класира като най-голямото от този вид в историята, според данни на Dealogic.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички