Словения не пуска неваксинирани в бензиностанциите


Словения не пуска неваксинирани в бензиностанциите
Снимка: iStock

14079

В последните няколко дни Словения сериозно затегна противоепидемичните мерки – шофьорите вече не могат да зареждат гориво на бензиностанции, ако преди това не докажат, че са били ваксинирани, че са преболедували Covid-19 или имат отрицателен тест, предава NOVA.

Повечето дистрибутори, включително и компанията, която има най-голям брой бензиностанции и пазарен дял от почти 60% в търговията с горива, стриктно спазват правилата, приети от правителството миналия уикенд. Това означава, че гориво в резервоара на колата потича едва тогава, когато шофьорът докаже с документи, че е преболедувал коронавирус, че е ваксиниран или има отрицателен тест не по-стар от 48 часа.

Това не важи за шофьорите в международния трафик, които могат да зареждат гориво без ограничения. Те обаче трябва да носят маска, когато плащат, съобщава държавната информационна агенция Hina.

Словенското правителство прие новите мерки поради влошаващата се епидемиологична обстановка и не изключва въвеждането на допълнителни ограничения, ако броят на ваксинираните не се увеличи бързо, а новозаразените и приетите в болница продължават да се увеличават с настоящите темпове.

Стимул за ваксиниране

Властите задължиха и всички служители в държавната администрация да се ваксинират. Отрицателният тест за коронавирус вече няма да е достатъчен, за да отидат на работа. За да могат да работят, чиновниците ще трябва да докажат, че са получили първата доза ваксина до 1 октомври и втората доза до 1 ноември. Какви са ограниченията за неваксинираните в съседна Италия - четете тук

От тази седмица действа втвърдяване на противоепидемичните мерки, според което за работа, използване на обществен транспорт, посещение в търговски център, банка или поща, както и за редица други дейности е необходимо да се притежава потвърждение за ваксинация или негативен тест.

В столицата Любляна имаше бурни протести на противници на правителството, при които възникнаха безредици и се наложи да се намеси полицията. Според публикувана в словенските медии анкета против това втвърдяване на мерките са над 40% от гражданите, които смятат новите условия за работа за дискриминационни.

Премиерът Янез Янша заяви, че правителството, въпреки протестите, няма да се откаже от мерките против разпространяване на заразата, а самите мерки увеличиха интереса към ваксинация. Говорителят на словенското правителство, отговарящ за процеса на ваксинация Йелко Кацин заяви, че от началото на месеца броят на ваксинираните за една седмица се е увеличил 2 до 3 пъти.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички