Словения откри опасна тенденция, свързана с Covid-19


Словения откри опасна тенденция, свързана с Covid-19
Снимка: iStock

7343

В Словения властите регистрираха нова опасна тенденция - множество хора се заразяват нарочно с Covid-19, за да могат след това да пътуват свободно като се сдобият със сертификат, че имат антитела, предаде БНР. Ваксинационен паспорт в ЕС: Какво трябва да знаем за него

Според предложението на Европейската комисия ваксинационен сертификат, който ще е еднакъв за целия Европейски съюз, ще се издава не само на тези, които са имунизирани, но и на хората, които вече са прекарали Covid-19 и имат антитела.

Д-р Матея Логар, ръководител на щаба към словенското здравно министерство заяви: “За съжаление, забелязваме практика, която е доста опасна. Някои хора искат нарочно да се заразят с Covid-19. Целта е да се сдобият със сертификат, че имат антитела. В допълнение съобщава се и за фалшиви тестове“.

Словенските власти предупреждават изрично, че с увеличаването на процента ваксинирани, сертификат за изкарали Covid-19 няма да се издава и хората без имунизация няма да могат да се ползват от придобивките, които произтичат от притежаването на такъв. 

В сравнение с останалите държави от Западните Балкани, Словения се справя по-добре с пандемията. 1279 са новозаразените, сочат данните за понеделник, починали са само трима души с коронавирус.

Стъпка към въвеждането на дигитален зелен сертификат в ЕС направиха днес евродепутатите. Дебат за въвеждането на дигитален зелен сертификат в Европейския съюз се проведе днес в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред към Европейския парламент. На последното си заседание в края на март евродепутатите решиха да ускорят разглеждането на законодателното предложение на Еврокомисията относно сертификата. 

Предстоят преговори между Европарламента и Съвета на Европейския съюз, а целта е да има споразумение през май и сертификатът да влезе в употреба през юни, предаде още БНР. IATA призовава ЕС да въведе ваксинационни паспорти

България е сред 13-те държави-членки, предимно от Южна Европа, които дават твърда подкрепа за ваксинационния сертификат.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички