Службите във Великобритания одобриха Huawei. Ще ги последва ли Европа?


Службите във Великобритания одобриха Huawei. Ще ги последва ли Европа?
Снимка: Getty Images/Guliver

2342

Британското разузнаване смята, че телекомуникационното оборудване на Huawei не е сериозен риск за сигурността на страната, което може да осигури пробив на китайската компания в цяла Европа.

Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство е установил, че има начини да се ограничат рисковете от използването на оборудването на китайската компания в бъдещите ултрабързи 5G мрежи, съобщават два източника на Financial Times.

Констатацията на службите вероятно ще убеди Великобритания да използва оборудването на Huawei в своите високоскоростни телекомуникационни системи.

Заключението на британските служби е сериозен удар спрямо усилията на САЩ да убеди съюзниците си да се откажат от техниката на китайската компания. Вашингтон се съмнява, че Китай може да използва Huawei за шпионаж или кибер атаки.

Американската агенция за национална сигурност сподели с разузнавателните служби на партньорските държави информация уличаваща китайската компания в злоупотреби, но това не убеди Великобритания и Германия да забранят Huawei.

Очаква се британската позиция да има "голяма тежест" сред европейските лидери, тъй като Лондон има достъп до най-важните американски разузнавателни данни.

Доставчиците на телекомуникационни услуги в други държави може да получат „зелена светлина“ да използват китайски компоненти, ако вземат предпазните мерки, препоръчани от британците, смята източник на Financial Times, запознат с дебата.

Британското киберразузнаване „не е открило никакви доказателства за злонамерена китайска кибернетична дейност чрез Huawei”, а твърденията, че китайските технологии в някоя част на 5G представляват неприемлив риск, са глупости, заяви пред вестника Робърт Ханиган, бивш ръководител на британската агенция, която предава разузнавателната информация на правителството и армията.

Според шефа на МИ-6 Алекс Йънгър въпросът е твърде сложен, за да се реши с обикновена забрана за оборудването на компанията и всяка държава сама трябва да определи как да се справи с него.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички