Спор между държавата и частна фирма блокира стотици тирове на ГКПП "Капитан Андреево"


Спор между държавата и частна фирма блокира стотици тирове на ГКПП "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

7666

Стотици тирове чакат на ГКПП "Капитан Андреево" и на буферни паркинги в София, където вече ще получават резултатите от лабораторните изследвания на внасяната от тях продукция. На 20 май Българската агенция по безопасност на храните прекрати договора си с фирма "Евролаб 2011", която използваше помещения под наем на ГКПП "Капитан Андреево". През последните 10 години тя обработваше документите, вземаше пробите за фитосанитарен контрол и извършваше товаро-разтоварна дейност на продукцията.

През изминалите дни директорът на фирмата Васил Димитров и депутати от управляващата коалиция си размениха обвинения за предлагане на подкупи и търговия с влияние. По думите на Димитров договорът е прекратен в полза на влиятелен човек, близък до властта. 

След като дружеството преустанови дейност, контролът върху продукцията се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните в София. "Преди няколко дни БАБХ встъпи в ползване на помещенията си за изпълняване на дейностите, които са й възложени. Това не беше добре прието от оператора, с който ние имаме спор. Една голяма част от операциите, които трябва да извършваме, бяха саботирани", заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и се оплака за оказван тормоз върху служители.

Държавата ще направи собствена лаборатория на "Капитан Андреево" и ще я оборудва с необходимите машини - за покупката им вече е подготвена обществена поръчка, което ще направи процесът по покупката конкурентен прозрачен. ОТ БАБХ твърдят, че по този начин държавата защитава здравето и интересите на гражданите.

По думите на Христанов най-голямото затруднение е, че има само един оператор." Тази ексклузивност и този монопол, който продължава над 10 години, е нещо, което трябва да прекратим в следващите 1-2 дни и съответно операторите, които могат да осъществяват връзката между транспортните компании и БАБХ, да станат повече", каза още той.

"Досега една и съща фирма е извършвала всичко. Ние нямаме никакви претенции към дейността на оператора като такъв за управление на товар. Нека да остане да функционира, но заедно с още 3-4-5-10 други оператора, както е на всеки друг граничен пункт", а забавянето се дължало именно на това, че фирмата-оператор няма стимул да работи бързо, обясни зам.-министърът.

Промяната на проверителния режим създаде напрежение сред турските превозвачи. Това принуди зам.-министър Христанов да отиде до граничния пункт заедно с турския посланик Айлин Секизкьок. По думите му Агенцията по храните ще е гарант за качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, които ще се предлагат на българския и европейския пазар.

Според посланик Секизкьок турските власти и асоциацията на износителите на плодове и зеленчуци са убедени, че новата система ще бъде полезна за бизнеса. Турските износители са информирали зам.-министъра за проблеми, които са срещали при контрола от частната фирма и са потвърдили доверието си в Националната лаборатория вече ще изследва продукцията. По думите им, ако има възможност да бъдат одобрени и други фирми, изпълняващи тази функция, проблемът ще бъде разрешен. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ощетяват българските шофьори на камиони с нов трик

Тираджиите от Източна Европа вече няма да са "роби", а само безработни

Тираджия и електротехник са сред най-дефицитните професии в България

4000 лв. месечна заплата за заварчик, 3000 лв. - за шофьор на ТИР

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички